Zašto se ne trebamo zamarati političkim izborima?

1429
pregleda
izbori izbore politika

Trebamo li pratiti političke izbore? Trebamo li se brinuti tko će pobijediti? Ako ste kršćanin i brinete se u vezi izbora, niste poslušni Božjoj Riječi. Toliko jednostavno.

Nedavno sam pitao četvericu prijatelja imaju li ikakvu potrebu da molim za njih. Zanimljivo, dvojica od njih tražila su da molim u vezi trenutnih izbora. Bili su prilično zabrinuti.

Kao da je njihovo iskustvo bilo uobičajeno. Situacija u svijetu je zastrašujuća i ulozi su visoki. Pitamo se tko bi mogao biti u stanju voditi zemlju/županiju/grad u dobrom smjeru.

Već sam pisao o tome zašto kršćani trebaju sudjelovati u izborima svoje zemlje. To ne znači da moramo glasati za bilo koga, pa čak i ako ne možemo naći dovoljno razloga. To jednostavno znači da općenito trebamo sudjelovati u onome što vlasti zahtijevaju.

No, iako trebamo glasati, kršćani se ne bi trebali brinuti u vezi izbornih rezultata. Ovo su četiri razloga zašto:

1. BOG JE U KONTROLI.

Bog je suveren, što znači da u konačnici ima sve pod kontrolom, uključujući izborne rezultate. Bez obzira koga izaberu ljudski glasovi, Bog ima sve pod kontrolom.

Do ove sam biblijske spoznaje došao tek kasnije u životu. Kad se to napokon dogodilo, veliki mir mi je donijela spoznaja da bez obzira što ljudi čine, ipak je Bog u kontroli.

Nema situacije u kojoj se ovo može bolje opisati nego u slučaju političkih vođa. Rimljanima 13,1 kaže: „Svaka duša neka se podlaže višim vlastima. Jer nema vlasti osim od Boga, a vlasti koje postoje, od Boga su postavljene.“

Tko god je predsjednik, premijer, ministar, župan, gradonačelnik itd. u konačnici je izabran pod Božjim vodstvom.

Ponekad mislimo kako je Bog napravio veliku pogrešku, ali ipak, On drži sve pod kontrolom.

Bog možda koristi neke vođe da sudi narodu, ili da ponizi narod kako bi pogledali na Njega, ili da sastavi narode kako bi se ispunila proročanstva posljednjih vremena.

Možda nikada nećemo saznati zašto je Bog „postavio“ neke vođe dok ne dođemo u vječnost. No ono što znamo jest da On ima sve pod kontrolom.

To nam daje mir.

2. BRIGA JE UVIJEK POGREŠNA.

Žao mi je što sam toliko otvoren, ali Biblija je stvarno jasna u vezi toga.

„Ne brinite se ni za što, nego u svemu — molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem — iskanja svoja obznanjujte Bogu“ (Filipljanima 4,6).

Ako ste kršćanin i brinete se u vezi izbora, niste poslušni Božjoj Riječi. Toliko jednostavno.

Grčka riječ za „brinuti se“ ovdje znači biti podijeljen, ometen. Smisao je da su naše misli daleko od onoga na što bismo ih trebali usredotočiti. Razlog tome je sljedeće:

  • previše sati gledamo političke programe ili slušamo radio
  • uzrujavamo se u vezi izbornih rezultata
  • raspravljamo se ili svađamo s „drugom stranom“
  • stalno objavljujemo naše stavove na društvenim medijima.

Nije pogrešno pratiti politiku ako ne prijeđe granice i postane opsesija. Ustvari, i trebamo sudjelovati. No ne bismo trebali biti uključeni do mjere da izbori, politika i vlasti postanu naša strast.

Imam jake političke i moralne stavove. No, ne dopuštam da ta mišljenja postanu moj fokus.

Što treba biti moj fokus? Odgovor je nastavak navedenog stiha iznad.

„Ne brinite se ni za što, nego u svemu — molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem — iskanja svoja obznanjujte Bogu. I mir Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvat će srca vaša i misli vaše u Kristu Isusu“ (Filipljanima 4,6-7).

Umjesto zabrinutosti, trebamo se okrenuti Bogu u molitvi i zahvaljivanju. Rezultat je predivan mir.

Zar ne volite ovo obećanje: „I mir Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvat će srca vaša i misli vaše…“?

3. KRŠĆANI SU GRAĐANI NEBA.

Filipljanima 3,20a jasno kaže: „Jer naša je domovina na nebesima.“

Naravno, državljani smo svoje države na zemlji. No, u konačnici, ovdje smo stranci. Naša stvarna domovina je na nebu.

Pa zašto bismo se onda uzrujavali u vezi izbornih rezultata ovdje na zemlji? Svatko će od nas uskoro otići i provesti vječnost s druge strane.

Vladar vječnog kraljevstva je „Kralj kraljeva i Gospodar gospodarâ“ (Otkrivenje 19,16).

Naši životi u državi ovdje su kratkotrajni u usporedbi s našim životima u vječnosti. Stoga zabrinutost u vezi ovog života nije samo beskorisna, nego i apsurdna.

Zašto se uzrujavamo? Zato što smo skinuli svoj pogled sa cilja. Stoga moramo učiniti kao što je apostol Pavao napisao ranije u ovom poglavlju:

„Jedno samo: zaboravljam što je za mnom, a sežem se za onim što je preda mnom. Prema cilju težim, k nagradi višnjega poziva Božjeg u Kristu Isusu“ (Filipljanima 3,13b-14).

4. NAŠA PRAVA NADA JE U KRISTU.

Ako se brinemo u vezi izbora, to je znak da se pouzdajemo u krivu stvar!

Naša nada NE smije biti u:
  • Političare i političke stranke
  • Novac
  • Pozicije moći
  • Članove obitelji
  • Zanimanje
  • Obrazovanje
Sve od ovoga ima svoje mjesto, ali nije im mjesto da budu naša konačna nada!

Uskoro će sve to proći, jer dolaze sljedeći izbori, umirovljenja, financijske promjene, smrti ili čak naša vlastita smrt. Ništa od toga nije trajno ni pouzdano.

Postoji samo jedan koji je trajan i pouzdan: Isus Krist!

„Zaista, kao u sjeni hodi svaki čovjek; zaista, uzalud podižu buku; on blaga zgrće, a ne zna tko će ih pokupiti. A sada, GOSPODINE, na što da čekam? Nada je moja u tebi“ (Psalam 39,6-7).

Već pet desetljeća gledam izbore, i kako izabrani dužnosnici, političke stranke i politički pokreti dolaze i odlaze. Preko njih sam došao do potvrde onoga što je psalmist napisao prije 3.000 godina: „Nada je moja u tebi.“

Autor: Mark Alan Williams; Izvor: Churchleaders.com

Više na temu u članku: Predsjednički izbori i lažno pouzdanje.

Komentari

komentari