Postanite neovisni od nacionalističkih idola

707
pregleda
neovisni dan neovisnosti

Što je s tom Amerikom da se toliko ponosi sama sa sobom? Ili bilo koja zemlja ili nacija? Čime se to grešni narodi trebaju ponositi? Granicama, veličinom, ljepotom, jezikom, kulturom, poviješću, tradicijom, utjecajem, moći, osvajanjem, pobjedom? Neovisni, a opet ovisni o svojim idolima.

Pazite, dokle ide to štovanje nacije da biblijske stihove pripisuju kao da se odnose na njihovu naciju. Tako izvrću stihove da je Amerika izabrani narod.

„Blažen je narod kojemu je GOSPOD Bog, puk koji izabra sebi za baštinu!“ /Psalam 33,12

Ili će vam citirati stih da je Amerika slobodna zato što je Duh Gospodnji na njoj:

„A Gospodin je Duh, a gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda.“ /2. Korinćanima 3,17

Dragi naši, ovo nema veze s američkom nacijom ili bilo kojom nacijom. Ima veze s Božjim Duhom kojeg vjernik prima kad se pokaje i povjeruje u poruku spasenja. Ako imate Njegovog Duha, slobodni ste u Duhu. Više niste robovi laži, već slobodni u istini; oslobođeni od grijeha i za vječni život.

Tako ovih dana možete čuti apsurdnu izjavu: „U Boga se pouzdamo!“ (In God we trust!); ili „Bože, blagoslovi Ameriku!“ (God Bless America!). Zašto bi Bog blagoslovio Ameriku ili bilo koju zemaljsku naciju?

Bog blagoslivlja svoju naciju u Kristu, naciju koja je Njemu poslušna, a ne naciju koja je predana drugim bogovima. Bog ne blagoslivlja grijeh; Bog kažnjava grijeh. I donosi sud na bezbožne, neobraćene nacije koje ustraju u svojim grijesima, i čiji zakoni podilaze svim mogućim vrstama grijeha, od legalnog ubojstva nevinih do kriminala, zloupotrebe droga, alkohola, seksualne izopačenosti, homoseksualnosti itd.

„Ima naraštaj koji je čist u vlastitim očima, a nije još opran od svoje prljavštine.“ /Izreke 30,12

Bog nema ništa s našim nacionalističkim idolopoklonstvom.

„Jer su oči Gospodnje nad pravednima i uši mu priklonjene molitvama njihovim, a lice se Gospodnje okreće protiv onih koji čine zlo.“ /1. Petrova 3,12

Proslava bilo koje nacije je idolopoklonstvo. Uzdizanje i veličanje svoje nacije iznad svih drugih je ponos kojeg Bog osuđuje. Po čemu je to vaša nacija bolja od bilo koje druge?

Da stvar bude gora, brojni kršćani su konzumirani ovim nacionalističkim idolopoklonstvom i štovanjem grešne nacije – kao da Krist ne postoji i kao da ne postoji nebeska domovina. Više se ponose svojim nacionalnim identitetom, nego s Kristom. Možda samo pokazuju svoj tjelesni plod i fokus na zemaljsko, a ne na Krista. Krist im je samo poštapalica, usputno obilježje. Krist im nije identitet, već samo dio njihovog identiteta. Nisu umrli sebi za Krista.

„Njihov je svršetak propast, njihov bog trbuh, a SLAVA U SRAMOTI njihovoj — oni MISLE NA ZEMALJSKO. Jer naša je domovina na nebesima, odakle i Spasitelja iščekujemo, Gospodina Isusa Krista“ /Filipljanima 3,19-20

A puni svakojakih idola u srcu i ponosa samima sobom ne možete u Božje kraljevstvo. One koji su umrli sebi za Krista ne definira ništa od ovoga svijeta. U Kristu smo nove osobe, s novim identitetom i novim vječnim prebivalištem.

U Kristu nema nacionalnosti. U Kristu je samo jedna nacija. Nacija za vječni život. Zemaljske nacije su za propast.

Naša domovina nije na ovoj zemlji, ovdje smo samo stranci u prolazu. Kao i starozavjetni heroji vjere, priznajemo da smo tuđinci i došljaci na zemlji. Nismo navezani na zemaljske identitete.

„Jer oni koji tako govore jasno očituju da domovinu traže. A da su imali na umu onu iz koje izađoše [zemaljsku], imali bi prigode da se u nju vrate. No sežu se sada za boljom, to jest nebeskom. Zato ih se Bog ne stidi, ne stidi se nazivati Bogom njihovim: ta pripravio im je grad.“ /Hebrejima 11,13-16

„Jer ovdje nemamo trajna grada, nego onaj BUDUĆI TRAŽIMO.“ /Hebrejima 13,14

Cijelo poglavlje, Filipljanima 3 govori o nacionalizmu.

„Jer obrezanje smo mi koji Boga u duhu štujemo i dičimo se Kristom Isusom, a NE POUZDAJEMO SE U TIJELO.“ /Filipljanima 3,3

Nacionalizam je pouzdanje u tijelo. Ako se tko mogao hvaliti svojom nacionalnošću, to je bio Pavao. 100% Židov. Ipak, hvalio se SAMO Kristom.

Pavao čak kaže da oni koji dijele ljude po nacionalnosti sakate Kristovo tijelo.

„Pisati vam jedno te isto meni nije dosadno, a za vas je sigurnije. Čuvajte se pasa, čuvajte se opakih radnika, ČUVAJTE SE SAKAĆENJA!“ /Filipljanima 3,1-2

Ako pripadate Kristu, a slavite grešnu naciju iznad Božje nacije, razdvajate Kristovo tijelo, u kojem nema nacionalnosti ni pristranosti. To nije ljubav Božja.

„Tada Petar otvori usta te reče: ‘Uistinu shvaćam da BOG NIJE PRISTRAN, nego mu je u svakom narodu prihvatljiv onaj koji se njega boji i čini pravdu.“ /Djela 10,34-35

„Braćo moja, NE BUDITE PRISTRANI u vjeri Gospodina našega Isusa Krista, Gospodina slave.“ /Jakovljeva 2,1

„Ako doista izvršujete kraljevski zakon prema Pismu: Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe, dobro činite; AKO LI STE PRISTRANI, GRIJEH ČINITE i Zakon vas prekorava kao prijestupnike.“ /Jakovljeva 2,8-9

Kršćani, ne budimo pristrani među sobom, ne gledajmo jedni druge po tijelu ili nacionalnosti, već po Duhu. Ako smo Kristovi, onda smo svi istog Božjeg Duha; svi ostali su sotonskog duha.

Ako smo Božja djeca, onda smo braća i sestre u Kristu. Naša duhovna veza je čvršća od svake tjelesne veze. Vaša braća u Kristu su vam više braća nego braća po krvi i tijelu.

„Ta NEMA RAZLIKE između Židova i Grka, jer isti je Gospodin sviju, bogat za sve koji ga zazivlju.“ /Rimljanima 10,12

„Zato mi od sada NIKOGA NE ZNAMO PO TIJELU; ako li smo i poznavali Krista po tijelu, ipak ga sada više tako ne poznajemo.“ /2. Korinćanima 5,16

„Nema više: ni Židov ni Grk, nema: ni rob ni slobodnjak, nema: ni muško ni žensko — jer svi ste vi JEDNO U KRISTU Isusu.“ /Galaćanima 3,28

Nema razlike između Hrvata, Srba, Bošnjaka, Amerikanaca, Rusa, Nijemaca, Azijata, Afrikanaca, Roma itd. Svi koji ljube i zazivaju Isusa Krista su JEDNA NACIJA. Poznajemo samo izbavljene za vječnost i osuđene za propast. Poznajemo ljubav Božju za SVAKOG čovjeka bez obzira na nacionalnost ili rasu.

Zar da se nakon što ste upoznali Krista vraćate na počela svijeta i isprazne tradicije koje vam nameće ovaj svijet? Slavite dane i blagdane. Izbacite te idole iz svojih srca i svim srcem služite Bogu, a ne svijetu. Samo je Krist dostojan naše slave. Ako ste razapeti s Kristom, onda se ne možete ponositi ničime u ovom svijetu osuđenom na propast, OSIM Kristom.

„A meni se ničim nije hvaliti OSIM KRIŽEM Gospodina našega Isusa Krista, po kojemu je svijet meni razapet i ja svijetu.“ /Galaćanima 6,14

Kršćane treba jedino zanimati čupanje grešnika iz vječnog ognja, a ne zemaljski interesi. Nema budućnosti ni prosperiteta nacijama. Dolazi sud na ovaj svijet, na svaku naciju, svaku državu, svaku osobu koja se ne odvrati od svojih bezakonja ka živome Bogu.

„GOSPOD će suditi pucima… Bog je sudac pravedan i svaki se dan Bog srdi nad zlotvorom. Ako se takav ne obrati, mač svoj on će naoštriti; već je napeo lȗk svoj i pripravio ga.“ /Psalam 7,8.10-12

Shvatite da smo u posljednjim vremenima. Nemojmo se stati zabavljati s ovim svijetom koji je osuđen na propast da ne bismo bili osuđeni zajedno s njime.

Lako za neovisnost države, to ne mijenja u vašem životu baš ništa, osim što ste možda dobro pojeli i zabavili se na taj dan; nego, postanite ovisni o Kristu što određuje vašu vječnost. Neka vaš prolazni dan neovisnosti postane vječnost u ovisnosti o Kristu. Prava sloboda je u Isusu Kristu, a ne u grešnim nacijama.

P. S.: Amerika jučer na 4. srpnja slavi naciju i Bog im pošalje potres 6,6 po Richteru s epicentrom u Kaliforniji. Slučajno? Sjetimo se da se Kalifornija prošle godine borila s nezapamćenim požarima kad su ljudi jedva izvlačili žive glave. Više o tome na linku: Kad Bog pretvori raj u pakao.

Više na temu Dana neovisnosti na tagu: https://biblijaiznanost.net/tag/dan-neovisnosti/.

Komentari

komentari