Kršćani na zemlji u vrijeme Velike nevolje?

1830
pregleda

Mnoge denominacije i crkve uče kako kršćani neće biti na Zemlji u vrijeme sedmogodišnjih Velikih nevolja. Koriste stihove koji govore da Božja djeca nisu određena za Božji gnjev. I to je apsolutno točno, ali Nevolje i Božji gnjev nisu jedno te isto. Nevolje su ono što će svijet činiti nama, a gnjev je ono što će Bog činiti svijetu.

Obično nam se prikazuju ilustracije kako će milijuni ljudi biti uzneseni u nebo i nestati prije Nevolja, ali zapravo će to biti jako mali broj. Koliko ih se spasilo u vrijeme Noinog potopa? Svega njih osmero. Većina kršćana će u vrijeme Velikih nevolja biti ubijeni i nestati. Zato Isus i kaže da kad se ne bi skratili zadnji dani, ne bi se nitko od izabranih spasio.

Uzmimo u obzir i veliki otpad od vjere koji se mora dogoditi, zato Isus i kaže hoće li naći vjere na zemlji kad dođe. Bit će jako mali broj istinskih vjernika. A crkva koja misli da ju vrata paklena nikad neće nadvladati već su je nadvladala. Zamislite, Petar za kojeg vjeruju da je Stijena na kojoj Krist gradi svoju crkvu je isti Petar kojem se Isus nekoliko stihova kasnije obraća sa „Sotono!“. Mnogi će biti zavedeni i odvedeni na krivi put uvjereni da su na ispravnom putu.

Ubijat će vas oni koji misle da služe Bogu, a ne poznaju ni Oca ni Sina. Koji su to danas koji ubijaju kršćane diljem Bliskog istoka? Islamisti.

„Ovo sam vam govorio da u meni imate mir. U svijetu ćete imati muku, ali hrabri budite — ja sam pobijedio svijet!“ /Ivan 16,33

Stih koji tako često citiraju kršćani koji su uvjereni da ih ništa neće odvojiti od Krista u isto vrijeme vjeruju da će biti izuzeti od Nevolja na ovome svijetu. Paradoks.

„Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Ili tjeskoba? Ili progonstvo? Ili glad? Ili golotinja? Ili pogibao? Ili mač? Kao što je pisano: Zbog tebe nas ubijaju povazdan, broje nas kao ovce za klanje. Ali u svemu tome nadmoćno pobjeđujemo po Onomu koji nas uzljubi.“ /Rimljanima 8,35-37

Ovdje je jasno da kršćani prolaze i nevolju, i tjeskobu, i progonstvo, i glad, i golotinju, i mučeničku smrt. No unatoč svemu tome, što god nas zadesi na ovome svijetu, nadmoćni smo pobjednici. Ne mogu nam ništa. Smrt nam je dobitak jer nas čeka vječnost s Bogom.

Uznesenje dolazi nakon sedmogodišnjih nevolja o kojima čitamo u knjizi Daniela i Otkrivenja. U Otkrivenju postoji sedam pečata, sedam truba i sedam čaša gnjeva. Kršćani su na zemlji sve do šestog pečata. Sedmi pečat otvara sedam truba i sedam čaša gnjeva.

Nije najgore od svega proći Velike nevolje na ovom svijetu. Najgore je biti nespreman za nevolje u svakom trenutku. Ako trebamo umrijeti mučenički, nećemo umrijeti, ni manje ni više, drugačije nego što su apostoli i prvi kršćani. Trebala bi nam biti čast podnijeti nevolje poradi Krista i ako treba položiti život za ono u što vjerujemo, a ne se tješiti kako nas nevolje, progonstvo, ubijanje neće snaći.

„Ako li trpi kao kršćanin, neka se ne stidi, nego slavi Boga zbog toga.“ /1. Petrova 4,16

Budimo spremni na sve, a ne nestalni koji kad dođe „nevolja ili progonstvo zbog Riječi, odmah se sablazne.“ /Matej 13,21
Dovedimo se u stanje takve postojanosti i zrelosti u vjeri da poput Pavla možemo reći da uživamo u svim nevoljama i kušnjama, umjesto da se žalimo i kukamo.

„Zato uživam u slabostima, u uvrjedama, u nevoljama, u progonstvima, u tjeskobama poradi Krista. Jer kad sam slab, onda sam jak.“ /2. Korinćanima 12,10

Više na temu Velikih nevolja na linku: https://biblijaiznanost.net/tag/velike-nevolje/.

Komentari

komentari