Veliki otpad: Novi crkveni pokreti u nastajanju

2454
pregleda

Biblija nam proriče da će se u posljednjim danima kršćanstvo suočiti s velikim progonstvom. To se već ostvaruje nama pred očima. Diljem svijeta se na milijune kršćana verbalno i fizički zlostavlja, pa čak i ubija zbog njihove vjere. No ti napadi, koliko god bili strašni, nisu najveća prijetnja za Crkvu. Najveća prijetnja dolazi iznutra, iz same crkve – u obliku otpada.

„A Duh izričito veli da će u posljednja vremena neki otpasti od vjere priklanjajući se prijevarnim duhovima i naucima zloduhā“ (1. Timoteju 4,1).

Što se događa u današnjem kršćanstvu? U prvi plan se stavljaju emocije, subjektivnost, vjera koja se bazira na dobrim osjećajima, vizijama, snovima, mističnim iskustvima, dok se svako prozivanje grijeha i lažnih nauka naziva osuđujućim i bez ljubavi. Upravo se na taj način ekumenski spajaju sve denominacije i religije; ujedinjuju se oko laži, a ne oko istine. Sve kršćanske denominacije se moraju slomiti kako bi ušle u jednu svjetsku religiju. Isus nam je prorekao da će u posljednjim danima biti velika religijska obmana i da će izaći mnogi lažni učitelji i njihova lažna učenja.

Zašto se Antikrist zove tako? Zato što imitira Krista. Antikrist – predstavlja se kao Krist, ali protiv je Krista. Ta slika novog lažnog krista bit će takva da će ga prihvatiti sve religije, od svih kršćanskih denominacija do rimokatolika, hindusa, muslimana, budista itd. Danas vidimo da se kroz karizmatski pokret upravo ta globalna ekumenska ideja i ostvaruje.

U osnovi vam takvi ekumenski pokreti govore da kršćanstvo treba rekonstruirati, redizajnirati, obnoviti, reformirati, probuditi. Ipak, Biblija nam proriče veliki otpad od kršćanstva, a ne probuđenje.

„Neka vas nitko ne zavede ni na koji način; jer taj dan neće doći ako najprije ne dođe otpad i otkrije se Čovjek grijeha, Sin propasti, koji se protivi i uzdiže sebe iznad svega što se zove Bog ili svetinja, tako te i u hram Božji kao Bog sjedne praveći se da je Bog“ (2. Solunjanima 2,3-4).

Ono što je specifično kod istočnjačkog misticizma koji se uvlači u današnje moderne evanđeoske crkve jest da počiva na konceptu istine koja evoluira, koja se konstantno razvija i ubacuje neke nove metode. Istina se istovremeno razvodnjuje. Sotona jako dobro zna da je evanđelje Božja sila spasenja, i ako ukloni samo evanđelje, razoružao je kršćanstvo.

„I moja besjeda i propovijedanje moje ne bijaše u uvjerljivim riječima ljudske mudrosti, nego u dokazivanju Duha i sile, da vjera vaša ne bude u mudrosti ljudskoj, nego u sili Božjoj“ (1. Korinćanima 2,4-5).

Biblija nam govori da testiramo duhove, ali da to ne činimo na emocionalnom ili mističnom nivou, već kroz filtar Božje Riječi. Zato je neophodno za svakog kršćanina dobro poznavati Božju Riječ – kako biste svaki duh mogli testirati kroz prizmu Božje istine. Ako u sebi nemate „mač Duha“, odnosno Riječ koja je oštrija od svakog dvosjeklog mača i koja jasno razdvaja istinu od laži, nećete moći raspoznavati lažne doktrine.

Danas je poziv na pokajanje i obraćenje postalo tabu tema za mnoge crkve, osuđujući govor. Propovijeda se polovična i razvodnjena Božja Riječ, koja se bazira na vašim dobrim emocijama i iskustvima, motivaciji da dobro i ugodno proživite ovaj život. Crkva se bavi marginalnim pitanjima, psihološkim pitanjima umjesto da vas osposobljava i jača da se borite za ljudske duše i vadite ih iz ognjenog pakla. Tako svi kolektivno postajemo ohladnjeli prema izgubljenom svijetu.

„I Isus im, odgovorivši, reče: Pazite da vas tko ne zavede. Jer mnogi će doći u moje ime govoreći: ‘Ja sam Krist!’, i mnoge će zavesti“ (Matej 24,4-5).

Činjenica da će mnogi doći u Kristovo ime znači da najveći lažni nauk imamo unutar samog kršćanstva.

Na CC uključite prijevod.

Komentari

komentari