Kako Sotona kontrolira vaš um i kako ga se riješiti?

7413
pregleda

Kako se Sotona uvlači u vaš um? Kako Sotona kontrolira vaš um i kako ga izbaciti iz uma?

Apostol Pavao je imao znanje iz prve ruke o Sotoninoj žestokoj borbi protiv crkve, vodstva i učenika. Bog mu je dao pronicljive uvide u destruktivne strategije koje Sotona koristi u svakoj generaciji. To su pokušaji da nas uništi i učini beskorisnima za Božje djelo. Naš neuspjeh da ne prepoznamo neprijatelja i ne borimo se protiv njegovih bezvremenskih strategija dovodi do poraza, povrede i patnje, ne samo u našim životima, već i u životima naše djece i sljedećih generacija.

Biblija je veoma jasna u tome da postoji duhovna borba koja bijesni među nama i u nama. Cilj borbe je da preuzme kontrolu nad našim umom i mislima. Sotona se svim silama trudi zarobiti vaš um kako bi vas doveo u svoju službu da služite njegovim svrhama.

„Jer premda u tijelu hodimo, po tijelu se ne borimo. Jer oružje naše borbe nije tjelesno, nego u Bogu jako za rušenje utvrda. Obaramo umišljenosti i svaku uznositost koja se uzdiže protiv spoznaje Boga i zarobljavamo svaku misao na pokornost Kristu.“ /2. Korinćanima 10,3-5

Oružje naše borbe nije tjelesno. Ne borimo se protiv tijela. Zarobljavamo svaku misao na poslušnost Kristu. Čim ste postali Božje dijete, uključeni ste u Božju armiju, a za Sotonu postajete neprijatelj br. 1. Sotona se ne bori za one koji su pod njegovom vlašću, nego upravo za one koji su na svjetlu.

Možete se nazivati pacifistom koliko god hoćete, ali je činjenica da ste uključeni u borbu. Problem je u tome da mnogi kršćani toga nisu svjesni te podliježu sotonskim strategijama i žive u porazu.

Bog i Sotona su u ratu, Kristovi sljedbenici su u ratu, njihova kraljevstva su u ratu.

Kad ste povjerovali u Krista i nanovo se rodili, postali ste Njegov vojnik. Ne možete biti pobjedonosni ako ne hodate i ne jačate se u Duhu. Borba koja bijesni među nama i u nama je suština Biblije i kršćanskog života. Ako ovo ne razumijete, bit ćete lak plijen za neprijatelja. Iskusit ćete više žalosti i patnje nego svako drugo Božje dijete koje razumije.

„Ljubljeni, nemojte se, kao da vam se što neobično događa, čuditi se ognjenu iskušenju što bukti među vama da vas iskuša.“ /1. Petrova 4,12

Dakle, borba se odvija za osvajanje vašeg uma i vašeg srca. Borba za vaš misaoni život i sklonosti. Ako ignorirate taj rat, odvest će vas u samouništenje.

Isus govori o Sotoni kao lopovu koji nastoji ukrasti vaše misli i uništiti vam život. S druge strane, ako idete s Isusom u borbu, On će vas provesti kroz nju i donijeti pobjedonosni i izobilan život.

„Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i uništi. Ja sam došao da imaju život, i to da ga imaju u izobilju.“ /Ivan 10,10

Neprijatelj želi uništiti vaš hod s Kristom, vaše svjedočanstvo za Krista i vaše djelo za Božje kraljevstvo. Želi vam ukrasti vjeru, plod Duha, pa čak i vašu obitelj. Želi usmrtiti vaš brak, vašu službu i motivaciju za služenje Isusu Kristu. Zašto? Jer na taj način postajete obesnaženi i bezvrijedni za svrhu unaprjeđenja Božjeg kraljevstva.

Sotona je veoma lukav, nemojte dozvoliti da vas nadmudri kad su vam itekako poznate njegove namjere. Radi se o tome da vas ne želi učinkovite u duhovnoj borbi za ljudske duše. Ako vas porazi i obesnaži, onda mu niste nikakva prijetnja. Ako Sotona može uništiti vaše svjedočanstvo, tada ne možete biti učinkoviti vojnik Isusa Krista u prenošenju evanđelja. Ako vam Sotona napadne brak i vaš je fokus na tome, kako možete biti efektivni u služenju Božje milosti drugim ljudima? Razumijete li sad tko vam je stvarni neprijatelj?

„Obucite svu bojnu opremu Božju, da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim.“ /Efežanima 6,11

Dakle, nalazimo se u ratu koji bijesni oko nas, a ponekad i u našim životima. Sotona jako dobro poznaje naše slabosti, udara tamo gdje smo najslabiji, a ako toga nismo svjesni, unaprijed smo poraženi. Pogledajmo naše ratno polje.

„Zarobljavamo SVAKU MISAO na pokornost Kristu.“ /2. Korinćanima 10,5

Naše bojno bolje je naš um i misaoni život. Borba se odvija u našem umu. Sotona zna ljudsku prirodu. Sotona zna da naše misli kontroliraju naše osjećaje. A naši osjećaji kontroliraju naše odluke.

Mislite li da kao muškarci niste podložni emocijama kao žene koje se smatra bićima nježnijeg spola? Ne varajte se! Svi smo pod kontrolom emocija i one najčešće upravljaju našim postupcima. Ako toga niste svjesni, padate na neprijateljeve strategije. Emocije su dio naše ljudskosti. Naše su emocije vođene mislima, a naše odluke emocijama. Emocije kontroliraju naše postupke i naše ponašanje. Samo razmislite o tome koliko ste puta bili vođeni emocijama u životu. Razmislite koliko ste puta čuli ljude koji misle da su donijeli ispravne odluke vođeni emocijama. Ili koliko ste puta čuli da netko postupa na određeni način zato što smatra da će ga to učiniti sretnim? Je li sreća logika ili osjećaj?

„Samo želim biti sretan! Činim ono što me čini sretnim!“ – životni moto mnogih dok gaze preko živih i mrtvih, ali oni su sretni.

Mi nismo pozvani biti sretni, nego ispravni u svojim odlukama, vođeni Božjim zapovijedima. Toliko smo izgubljeni u ovom vremenu i prostoru da je većina naših životnih odluka pogrešna. Donesite napokon ispravnu odluku i predajte svoj život pod kontrolu Onoga koji će vas u svemu ispravno voditi.

„Uzdaj se u Gospodina svim svojim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razum. Priznaj njega na svim svojim putovima i on će usmjeravati tvoje staze. Ne budi mudar u vlastitim očima: boj se Gospodina i odstupaj od zla. Bit će to zdravlje tvome pupku i srž tvojim kostima.“ /Izreke 3,5-8

Misli ⇒ Emocije ⇒ Odluke ⇒ Djela

Emocije su podložne promjenama. Kad biste vidjeli zmiju, to bi u vama proizvelo određene emocije – strah i paniku. Ponašali bi se u skladu sa svojim emocijama. No kad biste vidjeli da se ne miče, da je gumena zmija, vaše emocije bi se promijenile i time promijenile vaše akcije. Ili recimo da čekate liječnički nalaz, zamišljate najgori mogući scenarij i osjećate se napeto i zabrinuto. Vaše negativne misli pokreću tjeskobne emocije. No, ako se fokusirate na Boga, Njegovu ljubav i vjernost, i znate da sve ima u apsolutnoj kontroli i najbolji mogući ishod za vas, tada nećete biti prestrašeni, anksiozni, nervozni. Možda ćete povremeno padati, ali ćete biti postojani i čvrsti znajući u koga se pouzdate. To se zove vjera; hodanje po vjeri, a ne po gledanju onoga što se događa oko nas.

Naše emocije su prijevarne, zato nam se i kaže da se ne oslanjamo na vlastite emocije i misli. Ne hodamo po emocijama, nego po vjeri.

Dakle, vaš misaoni život utječe na emocije, a emocije na odluke. Gdje započinje naša borba i gdje Sotona udara? Na vaš misaoni život. Problem je u tome što mnogi kršćani ovo ne razumiju, ne poznaju sotonske sheme i strategije. Misli su početna točka svih naših postupaka, stavova i ponašanja. Sve započinje u vašem umu.

„Nego svakoga napastuje njegova požuda koja ga zavodi i mami. Zatim požuda, zatrudnjevši, rađa grijeh; a grijeh, kada je počinjen, donosi smrt. Ne zavaravajte se, braćo moja ljubljena.“ /Jakovljeva 1,14-16

Ako svoj um ispunjavate smećem, to će utjecati na vaše osjećaje i odluke koje donosite. Tu se vodi vaša borba protiv utvrda uma, umišljenosti i uznositosti. Vaše misli su startna pozicija gdje započinje borba.

„I ne suobličujte se ovome svijetu, nego se preobržavajte OBNAVLJANJEM SVOGA UMA: da možete prosuditi što je to dobra i ugodna i savršena volja Božja.“ /Rimljanima 12,2

„Konačno, braćo, što god je istinito, što god je časno, što god je pravedno, što god je čisto, što god je ljubazno, što god je na dobru glasu, ako je što vrlina ili pohvala, NA TO MISLITE.“ /Filipljanima 4,8

Istina je da nemate gotovo nikakvu kontrolu nad mislima koje vam dolaze u um. Uzmimo za primjer da slušate kršćansku glazbu i naiđete na neprimjerenu reklamu, automatski ćete o tome početi razmišljati. Iako nemate kontrolu nad time što će vam pasti na um, imate kontrolu nad mislima da tamo ostanu. Ako vam netko pozvoni na vrata, nemate kontrolu nad time tko se nalazi na vratima, ali imate kontrolu nad time hoćete li ga pustiti unutra. Na isti način nam vrlo često neprimjerene, nečiste, požudne i sebične misli padaju na pamet. To se zove duhovna tlaka – jedna od Sotonininih učinkovitih taktika je da vam ubaci grešnu misao u um i sprovede u grešno djelo.

Postavlja se pitanje može li grešna misao proizaći iz srca nanovorođenog Božjeg djeteta, budući da Biblija kaže da smo nova stvorenja u Kristu. Može li nanovorođena osoba imati suicidalne misli? Ta misao dolazi izvana, pojavljuje se na vratima vjernikovog uma. I ako vjernik ne razumije odakle ta misao dolazi, prihvatit će tu misao kao vlastitu i borba je već napola zadobivena. Zapamtite, ne možete kontrolirati koje će vam se misli pojaviti u um, ali možete kontrolirati da ne prebivate na tim mislima. To je sila Božja koju posjeduje svaki vjernik.

„Jer Bog nam nije dao duha strašljivosti, nego SILE i ljubavi i razbora.“ /2. Timoteju 1,7

Svaki puta kad dozvoljavate nečistim i zlim mislima da se utabore u vašem umu, postavili ste idol.

„Čuvaj svoje srce sa svom revnošću, jer iz njega su izvori života.“ /Izreke 4,23

Uzmimo za primjer da zaposlenik unutar neke tvrtke želi izvršiti pronevjeru. Mislite li da je to odlučio preko noći? Ne. Prvo je zabavljao tu grešnu misao o pronevjeri dugo vremena prije nego što je stvarno sproveo u djelo. I ne samo pronevjeri kao činu, već i načinu kako to izvesti. To je bila misao koja se utaborila u umu zaposlenika. Misao koja se razrađivala, obrađivala i planirala mnogo prije samog izvršenja zločina.

Ili uzmimo na primjer preljub. Vrlo je rijetko da će netko počiniti preljub u afektu. Preljubnik je razrađivao tu misao u svom umu, gajio nečiste misli o nevjeri i preljubu. Možda je isprva odbacio misao, ali nakon što se više puta pojavljivala na vratima uma, naposljetku ju je pustio da uđe i prebiva tamo, osobito u situaciji kada vam bračni život nije baš u najboljoj fazi. Sotona je lukav i uporan, traži koga da proždre, pokušavat će sve dok ne uspije izvršiti svoj krajnji naum – uništenje.

„Budite trijezni, bdijte, jer protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre. Oduprite mu se čvrsti u vjeri, znajući da iste patnje podnose vaša braća po svijetu.“ /1. Petrova 5,8-9

Nakon što se ova misao o preljubu utaborila u umu, ne treba vam puno da počnete opažati suprotni spol i fantazirati o nevjeri. Razrađujete misao i plan koji na kraju kulminira bračnom nevjerom. Razumijete o čemu se radi? Prije nego što je osoba počinila preljub – zločin protiv Boga, protiv bračnog saveza, protiv bračnog partnera, protiv djece, protiv crkve – počinjen je u njihovom umu.

Možda konkretno vi nećete počiniti pronevjeru novca ili preljub, ali Duh Sveti vam je otkrio područje na kojem padate, a to je zato što je vaš misaoni život pod kontrolom Sotone. Jer ako misao ne zarobljavate na poslušnost Kristu, onda ju zarobljavate na poslušnost Sotoni.

Dakle, razumijemo da se vodi borba U našem umu i ZA naš um. Kako zadobiti pobjedu nad našim misaonim životom? Ključ je kao što smo već rekli:

„Zarobljavamo svaku misao na pokornost Kristu i spremni smo kazniti svaku neposlušnost čim vaša poslušnost bude potpuna.“ /2. Korinćanima 10,5-6

Drugim riječima, svaka misao koju prihvaćamo mora častiti Isusa Krista ili se mora ODBACITI. Možemo li svaku misao zarobljavati na pokornost Kristu? Djeluje nemoguće. Možda mi ne možemo, ali može Duh Sveti koji djeluje u nama, inače nam ne bi stajala ova zapovijed. Jedina alternativa tome jest da misli predamo na pokornost Sotoni. Nemamo puno izbora. Ili ćemo biti pod kontrolom Krista ili neprijatelja.

Kako Sotona ubacuje misli u naš um? Sve te zle, nečiste, nemoralne, tjeskobne, depresivne misli dolaze izvana, a ne iz srca nanovorođene osobe koja je novo stvorenje u Kristu, ne iz našeg unutarnjeg čovjeka.

„Nalazim, dakle, zakon da je, kada hoću činiti dobro, uza me zlo. Po nutarnjem čovjeku uživam u Božjem zakonu; ali opažam u svojim udovima jedan drugi zakon, koji ratuje protiv zakona moga uma i zarobljava me zakonu grijeha koji je u mojim udovima. Jadan li sam ja čovjek! Tko će me izbaviti od ovoga smrtnoga tijela? Zahvaljujem Bogu po Isusu Kristu, Gospodinu našemu. Tako, dakle, ja sȃm umom služim Božjem zakonu, a tijelom zakonu grijeha.“ /Rimljanima 7,21-25

U našem tijelu postoji neprijatelj koji tamo prebiva, a to je sila grijeha kroz koju nam Sotona servira grešne misli. Ako ih niste u stanju prepoznati i odbaciti, nećete zadobiti pobjedu. Sotona je otac laži, zavodnik svega svijeta. Sotona se igra našim umom. Koliko vas je nasjelo na sotonsku laž da ste gubitnik? A koliko vas se stvarno zapitalo odakle ta misao dolazi i tko ju je rekao? Vrlo malo vjernika koji imaju istančana čula za raspoznavanje dobra i zla.

„Jer svatko tko je još pri mlijeku, nevješt je u riječi pravednosti; jer je dojenče. A čvrsta hrana je za one koji su odrasli, za one koji imaju iskustvom izvježbana osjetila za razlikovanje dobra i zla.“ /Hebrejima 5,13-14

Složili ste se sa Sotonom da ste gubitnik, otvorili ste vrata svoga uma i dozvolili toj misli da uđe. Misao se utaborila. Sada ste uvjereni u laž! Zadobio vas je tamo gdje je htio.

Bi li vam Bog ikad rekao da ste gubitnik? Ne! Dakle, riječ dolazi samo iz dva izvora, od Boga ili Sotone, stvar je u tome čiju ćemo riječ prigrliti i vjerovati. U Kristu nikad niste gubitnik, već pobjednik nad silom grijeha i smrti! Činimo greške, padamo, sagriješimo, ali dok god je Krist u nama, mi smo pobjednici.

Bog vam sigurno neće posijati misao da niste sretni u braku i da biste bili sretni s nekom drugom osobom. Zapamtite, Sotona uvijek ima krajnju namjeru da uništi, i ako uspije nešto uništiti, bilo to vaš brak, odnos, prijateljstvo, život, vas same… to je sotonsko djelo. Morate naučiti prepoznavati vaše misli i odbaciti one grešne, ne dozvoliti da se utabore i prebivaju u vašem umu, i u konačnici pretvore u djelo. Kako raspoznavati te misli? Vrlo jednostavno. Svaka misao koja nije u skladu s Isusovim karakterom i voljom dolazi od neprijatelja.

Kad osoba razmišlja o samoubojstvu, prebiva na mislima da ju nitko ne voli, da je sve besmisleno i beznadno. Sotona je posijao nevjeru, sumnju i beznađe u um te osobe. Koliko je to u skladu s Kristovim karakterom i Božjom voljom? Ako je Isus na tronu vašeg života, postoji nada. Vječni život.

Recimo da postoji osoba u vašem životu koja vas uvijek iznova povređuje, kakve misli vam prolaze kroz glavu? Misli osvete, osude, kritike; želite joj zlo, ili u najmanju ruku da i njih na isti način povrijedi netko. Jasno nam je da te misli nisu od Boga.

Suština svega je da ako vaš misaoni život nije pod Kristovom kontrolom, onda je pod kontrolom neprijatelja. Ako ne naučite odbacivati te misli i zarobljavati ih na poslušnost Kristu, Sotona će naći uporište i na kraju vas uništiti.

 

Izvor/YouTube kanal: A & Ω Productions; Propovjednik: Charles A. Stewart; Obrada: Biblijaiznanost.net

Više na temu Sotone možete naći na linku: https://biblijaiznanost.net/tag/sotona/.

Ukoliko ne vidite komentare i ne možete kliknuti Like, potrebno je napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook i omogućiti korištenje kolačića (cookies). To možete učiniti na linku: https://www.facebook.com/settings/cookie. 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome, to možete učiniti na linku: chrome://settings/cookies. Uključite Block third-party cookies in Incognito.