Biblijski pogled na odijevanje i ukrašavanje žena

5701
pregleda
odijevanje ukrašavanje

Kako bi se jedna kršćanka trebala odijevati? Je li ona odgovorna za požudu očiju kod muškaraca? U čemu crkve griješe kad se radi o skromnom i pristojnom izgledu kršćanki? Tolerira li se previše oskudno odijevanje u crkvama? Ili se odlazi u suprotnu krajnost i nameću striktna legalistička pravila kako se nositi?

1. BIBLIJA NIGDJE NE GOVORI DA JE GRIJEH ZA ŽENU OBUĆI SE LIJEPO I PRISTOJNO.

Neke crkve odlaze u legalističke ekstreme i ne dozvole da žena uopće nosi hlače. Ili im uopće ne dozvole da posvećuju pažnju svom pristojnom izgledu. Zato imamo žene koje liče na ropkinje u dugim crnim haljinama iz prošlog stoljeća. Biblija nigdje ne govori da žena treba biti staromodna da bi bila pristojno odjevena. Naravno da nećemo budnim okom pratiti posljednji modni trend. Ali staromodnost ne znači automatsku svetost.

„Tako i hoću da su žene u pristojnoj odjeći; neka se kite stidljivošću i čednošću, ne pletenicama ili zlatom ili biserjem ili skupocjenom odjećom, nego — dobrim djelima, što i dolikuje ženama koje ispovijedaju bogobojaznost.“ /1. Timoteju 9,10

„Vaše ukrašavanje neka ne bude izvanjsko: pletenje kose i nošenje zlata ili odijevanje haljina, nego neka to bude čovjek skrovit i srdačan, u neraspadljivu ukrasu krotka i smirena duha, što je pred Bogom dragocjeno.“ /1. Petrova 3,3-4

Ako se ovi stihovi izvuku iz konteksta, mogu se protumačiti da Biblija strogo zabranjuje bilo kakve frizure, šminkanje ili nošenje bilo kakvog nakita. Ono što zabranjuje jest ženin fokus na samu sebe. Njeno štovanje i idoliziranje same sebe; njenu neumjerenost u posvećivanju pažnje izgledu. Žena treba biti čista, uredna, skromna i umjerena u odijevanju. A ne da njezina odjeća i ukrašavanje privlači pažnju na njezin vanjski izgled; to jest njeno tijelo, a ne njen duh. Danas je u svijetu popularno zanimanje starlete. Zar stvarno želite imati etiketu duhovne starlete, one koje ispovijeda Krista, a svu pažnju skreće na samu sebe?

2. BIBLIJA KAŽE DA ŽENA TREBA TEŽITI LJEPOTI SVOG UNUTARNJEG KARAKTERA.

Postoji druga krajnost koja tjera ženu da sebi nimalo ne pridaje pažnju. No Biblija to ne govori. Biblija ne zabranjuje da žena izgleda lijepo, nego da joj to ne bude centar njene pažnje i vremena. Da to prije svega treba biti oblikovanje karaktera u Kristu.

Ako se žena nosi na način da bude više fizički privlačna drugim muškarcima, ona čini grijeh. Njezina ljepota treba biti njezin skroman, ponizan, srdačan, krotak i smiren duh. To je ono čime treba privlačiti pažnju i po čemu će biti cijenjena od muškaraca koji su jaki u Duhu.

Žene koje preveliku pažnju posvećuju svom izgledu da bi bile privlačne svijetu, najčešće će se vezati za muškarce koji će podjednako obraćati pažnju na druge žene, žene koje na sebe privlače pažnju. Ta je komunikacija dvosmjerna. Muškarac koji čvrsto stoji na Riječi Božjoj teško će se vezati za ženu koja pretjeranu pažnju i fokus stavlja na svoje tijelo i vanjski izgled. Zato žene koje izazivaju druge muškarce obično imaju ljubomorne ispade, jer su njihovi partneri u istoj kategoriji tipova muškaraca koji gledaju druge žene. Vrlo jednostavno. Ako izazivaš muškarca na požudu, dobivaš muškarca kojeg izazivaju takve žene.

3. BIBLIJA KAŽE DA JE ŽENINO ODIJEVANJE EKSPRESIJA NJEZINE NUTRINE.

Ako se žena odijeva i ponaša senzualno i seksipilno, njen duh nije u ispravnom odnosu s Bogom. Može li žena kititi pletenice ili nositi nakit? Naravno da može. Stvar je naglaska na njezinom uljepšavanju do mjere idolopoklonstva. Stvar je motiva njezinog odijevanja i uljepšavanja. Je li njezin motiv da skrene pažnju na sebe ili na Boga?

To ne znači da kršćani trebaju postavljati legalistička pravila odijevanja. Neki kršćani doslovno nameću da se ne smije vidjeti nimalo ženine kože. To je krivo, ali isto tako, otvoreni dekoltei, kratke haljinice, kratke hlačice su neumjesni za jednu kršćanku, bilo u crkvi ili izvan crkve. Razodjevenost je neukusna, bilo da se radi o ženi ili muškarcu. Žene i muškarci moraju zračiti svojim duhom u Kristu, a ne izvanjskom ljepotom. Naše odijevanje treba biti odraz našeg unutarnjeg kristolikog karaktera, a ne požude u srcu.

Žena može ispovijedati Krista koliko god želi, ali ne može sakriti svoju narcisoidnost, taštinu, seksipil. Ono što je u njenom srcu izlazi van i očituje se kroz njeno ponašanje i odijevanje.

Ako se odijevamo na način koji izaziva požudu u drugima, onda imamo problem s požudom u našem srcu. Svaka žena koja je u ispravnom odnosu s Bogom i koja hoda po duhu, a ne po tijelu, kroz svoj hod s Bogom bit će osvjedočena o svom pogrešnom odijevanju i pretjeranoj pažnji i fokusu na njen izgled. Ako žena nakon dugogodišnjeg hoda s Bogom ne vidi ništa pogrešno u svom seksipilnom i razgolićenom odijevanju, onda je nešto radikalno pogrešno u njenom odnosu s Bogom.

Njezino odijevanje i ponašanje treba ukazivati na Boga, a ne na njezino tijelo. Naše odijevanje prikazuje kakav je naš karakter iznutra. Biblija kaže da žena ne smije bazirati svoju ljepotu na svom izgledu, već upravo suprotno, treba bazirati svoju ljepotu na stanju njenog unutarnjeg duha. To je ključ biblijskog odijevanja. Vaša unutarnja ljepota treba oblikovati vaš izvanjski izgled. Kad se odijevate pristojno, skromno i uredno, to puno govori o vašem poniznom srcu. S druge strane, kad nosite seksipilnu odjeću koja je dizajnirana da izaziva strast i požudu, to puno govori o vašem ponosnom srcu, srcu koje je puno sebe, a ne Krista.

Način na koji se vidite iznutra treba odražavati stanje kako se predstavljate izvana. Ako vjerujete da ste duhovno lijepa žena koja svim srcem ljubi i slavi Isusa Krista, to će oblikovati način na koji se predstavljate svijetu. Ono što nosite na sebi treba biti refleksija stanja srca koje žudi za Kristom.

Pavao kaže ženama da se odijevaju skromno i s poštovanjem prema sebi i drugima, a prije svega prema Bogu. Jer to je upravo ono što jedna žena u Kristu treba imati: skromnost, doličnost, čednost, razboritost, pobožnost, umjerenost. Takva je ženska ljepota dragocjena Bogu.

4. ODGOVORNOST SNOSE PODJEDNAKO ŽENE I MUŠKARCI.

Biblija ne navodi nedostatak samokontrole kod muškaraca kao motiv za skromno odijevanje žena. Ono što crkve obično uče jest da su muškarci vizualni tipovi i stoga im žene mogu biti spoticaj na grijeh ako otkrivaju previše svog tijela. Stvar je u tome da muškarci podjednako kao i žene trebaju predstavljati sebe na način koji ne navodi suprotni spol na kušnju.

„No pazite da ne bi ta vaša sloboda postala spoticaj slabima.“ /1. Korinćanima 8,9

Odgovornost je obostrana. Žene moraju ljubiti i paziti na braću da ih ne spotiču, a ne ih navoditi na grijeh. No ne smijemo svu odgovornost svaljivati na žene. Jer vrlo često muškarci zbog vlastite požude u srcu predbacuju ženama njihovo odijevanje, dok je problem obostrane naravi. Isus govori ljudima koje sve sablažnjava da je problem u oku promatrača, a ne objektu. Stoga su pozvani duhovno izvaditi svoje oko ako ih ono sablažnjava.

„I ako te oko tvoje sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe. Bolje ti je jednooku u život ući negoli s oba oka biti bačen u pakao ognjeni.“ /Matej 18,9

Muškarci koji su duhovno jaki imaju dovoljno samokontrole da prepoznaju kada se radi o takvoj vrsti kušnje i da se od toga obrane, poput Joba koji je sklopio savez sa svojim očima. Nije gledao na problem drugih žena koliko problem vlastitog srca.

„Savez sam sklopio s očima svojim; kako bih onda pogledao djevicu?“ /Job 31,1

Muškarci trebaju bježati od svake vrste seksualnog nemorala, ali ih je pogrešno predstavljati kao one koji imaju nultu sposobnost da se obrane od takve kušnje, i da je stoga sva odgovornost na ženama. Drugo, takav stav šalje poruku o ženama da su primarno seksualni objekti koji izazivaju požudu.

Fizička ljepota žene nije grešna, već je grešna zloupotreba te ljepote, bilo da se radi od strane samih žena ili muškaraca. Problem nije tijelo i rješenje nije pokrivanje od glave do pete, već stanje našeg srca. Čestito srce koje čezne gledati na Boga neće imati potrebu skretati pogled na izvanjsku ljepotu.

Rješenje problema ove vrste požude jest učenje samokontroli u Kristu. Samokontrola je plod Duha Svetoga. /Galaćanima 5,22-23

Ono što vam uvijek iznova ponavljamo glasi: Hodajte u Duhu, pa nećete ugađati požudi tijela.

Pored samokontrole, budimo osobno odgovorni za naše vlastite oči i izbore. Također budimo odgovorni jedni prema drugima i ljubimo se na način da se potičemo na dobra djela, a ne spoticanje.

„A učenicima reče: ‘Nije moguće da ne dođu sablazni, ali jao onomu po kome dolaze.’“ /Luka 17,1

Dakle, treba se odijevati na način da poštujemo suprotni spol, ali ako je vaš jedini motiv odijevanja taj da ne spotičete braću i sestre, onda i dalje ostaje problem požude vašeg srca. Glavni razlog zašto se žena treba odijevati pristojno jest da time odražava svoj karakter nalik Kristu, a ne da slijedi nametnuta crkvena pravila nepromijenjenog srca. Njezin izbor odijevanja primarno treba biti iz davanja časti Bogu. Kad zna koliko ju Bog voli, onda će težiti tome da ga proslavi svojim vanjskim izgledom.

Biblija ne daje specifični kodeks odijevanja, listu odjevnih predmeta koje žena smije ili ne smije nositi, osim što razlučuje muško-ženski stil odijevanja; već naglašava da njezin unutarnji karakter treba voditi njezin stil odijevanja. Kad je žena zrela u Kristu i sigurna u ljepotu koja joj je dana od Boga, to će se odraziti na njezin izbor odijevanja.

„Ili ne znate da je vaše tijelo hram Duha Svetoga u vama, kojega imate od Boga te niste svoji? Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga svojim tijelom i svojim duhom, koji su Božji.“ /1. Korinćanima 6,19-20

Proslavite Boga, ne samo duhom, već i tijelom.

Više na temu požude, golotinje i senzualnosti na tagu: Seksualni nemoral.

Ukoliko ne vidite komentare i ne možete kliknuti Like, potrebno je napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook i omogućiti korištenje kolačića (cookies). To možete učiniti na linku: https://www.facebook.com/settings/cookie. 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome, to možete učiniti na linku: chrome://settings/cookies. Uključite Block third-party cookies in Incognito.