7 razloga zašto ste još uvijek samci

2585
pregleda
samci brak

U nastavku donosimo sedam razloga zašto su kršćani još uvijek samci.

1. PREVIŠE SE FOKUSIRATE NA VANJSKI IZGLED.

Previše ste izbirljivi i gledate na ljepotu. Kršćani ne bi smjeli gledati na žene kao komad mesa. Kršćani trebaju gledati na unutarnje stanje osobe, kakav je hod te žene s Isusom Kristom. Je li krotka i smirena duha? To je ono što je prihvatljivo u Božjim očima.

„Ljupkost je prijevarna i krasota je isprazna, ali žena koja se boji Gospodina, ona će biti hvaljena.“ /Izreke 31,30

Ljepota je prolazna i prijevarna. Svatko od nas svakim danom sve više stari i naša ljepota prolazi. Zato trebate naći ženu koja se boji Boga, koja ima krotki i smireni duh. Vanjski izgled je prolazan i kratkotrajan, ali ako štuje Boga, onda će takav brak trajati.

2. NESTRPLJIVI STE.

Neki su muškarci, iako slijede i žive za Boga, iz nekog razloga još uvijek sami. Zašto? Bog vas uči da budete strpljivi i čekate na Njega. Zamislite da nam Bog odmah pruži sve što poželimo, bili bismo razmažena djeca. Umjesto da ispitujemo Boga zašto nam ne pošalje partnera, trebamo ga pitati: „Što me, Oče, želiš naučiti kroz ovo?“ Neki su pronašli ljubav svog života tek u 30-tim, 40-tim, pa čak i 60-tim. Nema pravila, ali je vrijedno čekanja. Bog vas kroz vaš samački život želi poučiti nešto.

3. NE MOŽE VAM SE VJEROVATI.

Biblija kaže: „Onaj tko je našao ženu, našao je nešto dobro i stekao Gospodinovu naklonost.“ /Izreke 18,22

Imati ženu je dar i blagoslov od Boga, ali budimo iskreni, ako izlazite van, pijete, gledate pornografiju, lijeni ste i nemate posao, zašto bi vam predivni Bog svemira poslao ženu i blagoslovio vas svojom dragocjenom kćeri koju je skupo otkupio i prolio svoju krv za nju? Stvar je u tome da niste spremni za ženu. Niste duhovan i pobožan muškarac koji je u stanju zaštititi svoju ženu i dati život za nju.

4. FEMINIZIRANI STE.

Da vam odamo tajnu, žene ne žele ženskaste tipove poput Justina Biebera, već prave muškarce. Danas je previše muškaraca ženskastih osobnosti. Mladići imitiraju te popularne feminizirane muškarce, ali istina je da je to ženama odbojno. Ako ste muškarac, budite muškarac. To je Božji dizajn. Ako čekate ženu koja će učiniti prvi korak i odlučivati umjesto vas, u krivu ste. Bog vam neće poslati ženu na kućni prag, morate se boriti za nju i njezinu naklonost. Pobožna žena želi muškarca koji će ju zaštititi i voditi, naravno na biblijski način, a ne duhovnog mlakonju. Žena ne želi biti vaša majka koja će vas tetošiti i konstantno slušati vaše jadikovanje. Žena ne želi biti vaša majka, već vaša žena.

Žena ne želi ni narcisoidnog muškarca, koji se stalno ogledava u ogledalo i pazi na svoj izgled. Treba li vam duže vremena da se spremite nego ženi? Ženu ne zanimaju muškarci koji su toliko opsjednuti sami sa sobom i fokusirani na sebe. Žena želi muškarca koji preuzima vodstvo i odgovornost života, a ne ženskastog narcisa s fokusom na sebi. Žena traži muškarca koji će zaštititi nju i njenu djecu, koji će se čvrsto zauzeti za nju i voditi obitelj na biblijski način. Trebate preuzeti odgovornost.

Ako vam se neka djevojka ili žena sviđa, posvetite se molitvi da vam Bog pokaže je li ona prava za vas. Tada morate iskoračiti i pristupiti toj ženi i pitati je bi li htjela izaći s vama. Ako želite ženu, morate riskirati, progutati sav ponos, pristupiti i zanimati se za nju.

5. NEZRELI STE.

Ne možete se stalno ponašati djetinjasto. Morate imati granice i balans. Nijedna se žena ne želi udati za klauna. Ona želi muškarca koji će biti otac njenoj djeci. Odgovornog muškarca, a ne morona i dječaka podivljalih hormona. U isto vrijeme, jedna pjesma kaže: „Djevojke samo žele zabavu.“ To se odnosi na muškarce koji su konstantno ozbiljni, koji izgledaju kao da su na pogrebu svaki dan, koji su uvijek napeti i teški. Ako na prvom spoju razgovarate o pet točaka kalvinizma i gledištu dispenzacije, to je malo previše. Naravno da ćete razgovarati o teologiji i imati duboke razgovore na temu Biblije, ali morate imati zdravi balans. Morate imati radost Gospodnju, a ne biti previše ozbiljni, strogi i negativni.

Ako ste prihvatili Krista kao svog Spasitelja i Gospodara i slijedite ga, vaša imena su zapisana u Knjizi života. To je više nego dovoljno da se svaki dan radujete. No istovremeno se ne smijemo ponašati kao klaunovi i dvorske lude. Postoji vrijeme za šalu, ali i vrijeme za ozbiljne razgovore.

6. NEODLUČNI STE.

Neki od vas izađete s nekom djevojkom, ali onda postanete previše sumnjičavi. Preispitujete se i sumnjate. Neodlučnost je već donijeta odluka sama po sebi. Donijeli ste odluku svaki puta kada odbacite djevojku koja ne zadovoljava vaše standarde. Kao prvo, koliko puta ste se molili za Božje vodstvo? Drugo, morate znati da vaša buduća žena nije savršena, kao što ni sami niste savršeni. Ali to ne znači da nećete biti savršeni jedno za drugo. Prestanite sumnjati i biti neodlučni, a posvetite se više molitvi da vam Bog pokaže je li ona prava. A potom iskoračite, hodajte po vjeri i pouzdajte se u Boga.

Daleko od toga da ćete pronaći razlike i naići na teškoće kad uđete u brak, ali Bog koristi te razlike da vas posveti i izoštri. Predivna je stvar kad vas Bog posvećuje i oblikuje kroz brak.

7. BOG VAS ŽELI U CIJELOSTI.

Možda ste neki od vas potencijalno odlični očevi i odlični muževi, pobožni, ali Bog vas još uvijek drži same kako biste se predali u potpunosti Njemu. Možda to ne prepoznajete, ali dok vam Bog nije dovoljan, neće vam biti dovoljna ni žena, ni obitelj.

„A vama želim da budete bezbrižni. Neoženjeni se brine za ono što je Gospodnje, kako da ugodi Gospodinu; a oženjeni se brine za ono što je svjetovno, kako da ugodi ženi.“ /1. Korinćanima 7,32-33

Predivno je biti oženjen, ali ćete stalno morati biti okupirani time kako da ugodite ženi i brinete o djeci. Brinut ćete se za ono što se tiče ovoga svijeta. Prednost toga što ste samci je da imate samo jedan cilj, a to je kako da ugodite Bogu i proslavite Boga. Postoji nešto specifično što neoženjeni mogu, a što oženjeni ne mogu, a to je da se možete više posvetiti služenju Bogu i dijeliti više.

Stoga, ako ste samci i nestrpljivi, razmislite o tome da vas Bog možda drži same s razlogom. I recite mu sljedeće:

Isuse, predajem odluku u tvoje ruke. Jer ostao samac ili ne, tvoja je volja uvijek najbolja volja za mene i moj život. Ako želiš da cijeli život ostanem samac jer ću ti tako bolje služiti i biti korisniji, onda neka bude tvoja volja.

Komentari

komentari