Što je bilo prije: Kokoš ili jaje?

4627
pregleda
kokoš ili jaje

Pa da razjasnimo i ovu vječnu dilemu: Što je bilo prije, kokoš ili jaje? Najprije je bio Bog.

„U početku stvori Bog…“ (Postanak 1,1).

„Jer on reče — i postade, on zapovjedi — i nasta“ (Psalam 33,9)!

„U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše u Boga, i Riječ bijaše Bog. Ona u početku bijaše u Boga. Sve po njoj postade i bez nje ne postade ništa što je postalo“ (Ivan 1,1-3).

„Bog, koji oživljuje mrtve i zove ono što nije kao da jest“ (Rimljanima 4,17).

Prema Postanku 1, Bog je stvarao ovim redom:

– nebo i zemlja

– voda

– svjetlost

– kopno

– vegetacija (zelenilo, biljke, stabla – sa sjemenom u sebi)

– zvijezde, planeti, sunce i mjesec

– životinje: prvo morske nemani i sva živa vodena stvorenja, te ptice krilate; potom kopnene životinje (stoka, gmazovi, zvijeri)

– čovjek.

Kokoši nastale od dinosaurusa?

Biologija nam kaže da su kokoši iz razreda ptica. Ipak, znanstvenici su još uvijek zbunjeni u vezi dinosaurusa, vjerujući u bajku da su se dinosauri nekim čudom (bez ikakvih dokaza) pretvorili u kokoši. Dok neki drugi opet vjeruju kako su dinosurusi izumrli jer ih je pogodio meteor prije 65 milijuna godina. Pa ako ih je pogodio meteor, kako su se mogli razviti u kokoši? Primjećujete li koliko su apsurdne i smiješne (ne)znanstvene izjave i teorije?

Zapazite sljedeće:

„I stvori Bog velike morske nemani i svakojake žive stvorove što se miču, prema njihovim vrstama, kojima vode provrvješe, i svakojake PTICE KRILATE prema njihovim vrstama. I vidje Bog da je dobro“ (Postanak 1,21).

„I reče Bog: Neka zemlja iznjedri žive stvorove prema njihovim vrstama: stoku i GMAZOVE i zvjerad zemaljsku, svaku prema svojoj vrsti. I bi tako. I načini Bog zvjerad zemaljsku prema njihovoj vrsti, i stoku prema njezinoj vrsti, i sve što gmiže po zemlji prema njihovim vrstama. I vidje Bog da je dobro“ (Postanak 1,24-25).

Dakle, Bog je stvorio ptice s krilima, i to prije gmazova. Dinosaur je gmaz, a kokoš je ptica. Krila nisu nastala prilagodbom živih bića u okoliš, prirodnom selekcijom ili evolucijom. Kokoši nisu nastale od dinosaurusa, odnosno ptice nisu nastale od gmazova, kao što nas uči moderna sekularna znanost.

Ne nasjedajte na bajke, ne postoje leteći dinosauri. Kokoš je bila prije dinosaurusa, a ne obrnuto. Dinosaurusi su spadali pod gmazove, živjeli su među ljudima, a izumrli negdje iza Noinog potopa nakon što ih je drevna civilizacija istrijebila. Knjiga o Jobu nam govori o dinosaurima – Behemotu (Job 40) i Levijatanu (Job 41).

Kokoš ili jaje?

Postoji još jedna zanimljivost, a to je vječna „znanstvena“ dilema: Što je bilo prije, kokoš ili jaje? Znanstvenici su konačno riješili ovu zagonetku i dokazali ono što Biblija tvrdi od početka, i što smo mi kao biblijski vjernici već znali.

Najnovije istraživanje pokazalo je kako ljuska kokošjeg jajeta može nastati samo iz proteina koji se stvara u jajnicima kokoši, što znači da je kokoš morala postojati prije jajeta. Za ovo je zaslužan tzv. superkompjuter HECToR koji može zumirati unutar jajeta i promatrati njegov razvoj, prenosi 100posto.hr.

Dakle, čekali smo do današnjeg dana da bi znanstvenici izumili superkompjutor koji će zumirati razvoj jajeta i otkriti nam najveću dilemu ikada?

Biblija kaže da su sva stvorenja nastala prije sjemena, kako biljke, životinje tako i čovjek. Kompletirani sa sjemenom u sebi.

„I stvori Bog… svakojake ptice krilate prema njihovim vrstama“ (Postanak 1,21).

Ne piše: Bog je stvorio jaja, već ptice. Znači i prije ovog istraživanja smo znali da je prvo bila kokoš, a tek onda jaje. Jednako kao što je Bog stvorio prvo Adama i Evu, kojima je nakon toga rečeno da se razmnožavaju i napune zemlju.

Zaključak

Kao oni koji vjeruju u Božju Riječ, razumijete li koliko ste ispred znanosti? Neka vas nitko ne pravi manje vrijednima, nepametnima ili neznalicama, jer nama mudrost i znanje otkriva sam Bog, Stvoritelj svega i Vladar nad svime, Onaj u koga se pouzdajemo i koga najviše ljubimo. Kome će Bog dati svoje znanje ako ne svojoj djeci?

Zato i postoji toliko teorija, dilema, pretpostavki, nagađanja i proturječnosti u znanstvenim krugovima – nema pouzdanja u Boga, nego isključivo oslanjanje na vlastiti razum. A čovjekova inteligencija nije mjerilo istine. Mjerilo istine je samo i isključivo Bog i Božja Riječ.

„Kako su velika djela tvoja, GOSPODE, i silno duboke namisli tvoje! Bezuman čovjek ne spoznaje, i luđak toga ne shvaća“ (Psalam 92,5-6).

„Početak je mudrosti i spoznaje strah GOSPODNJI“ (Psalam 111,10).

„Strah GOSPODNJI početak je spoznaje, ali ludi preziru mudrost i pouku“ (Izreke 1,7).

„Jer GOSPOD daje mudrost, iz njegovih usta dolaze spoznaja i razbor. Pohranio je umnost za čestite, štit je onih koji hode u nedužnosti“ (Izreke 2,6-7).

„Kad mudrost uđe u srce tvoje i znanje omili duši tvojoj, opreznost će te štititi, razboritost će te čuvati; da te izbavi od zla puta, od čovjeka što govori opačine“ (Izreke 2,10-12).

„Srce razborita stječe znanje, a uho mudrih traži znanje“ (Izreke 18,15).

„Mudrost daje mudrima, a znanje onima koji poznaju razboritost“ (Daniel 2,21).

„On otkriva duboko i skriveno, zna što je u tmini i svjetlost kod njega stanuje. Tebe ja hvalim i slavim, Bože mojih otaca, što si mi dao mudrost i silu, i obznanio mi sad ono što smo od tebe tražili“ (Daniel 2,22-23).

„O dubino bogatstva i mudrosti i spoznaje Božje! Kako su nedokučivi sudovi njegovi i neistraživi njegovi putovi! Jer tko upozna misao Gospodnju? Ili tko posta savjetnik njegov?“ (Rimljanima 11,33-34).

„U Kristu su sakrivena SVA bogatstva mudrosti i znanja“ (Kološanima 2,3).

Autor: Biblija i znanost

Komentari

komentari