Papa Franjo: Idu li ateisti u nebo?

2351
pregleda
papa ateisti

Jedno dijete je pitalo papu: „Nedavno je moj otac umro. Bio je nevjernik, ali dao je krstiti četvero svoje djece. Bio je dobar čovjek. Je li tata u nebu?“

Papa mu je odgovorio: „Da, tvoj tata je u nebu. Taj čovjek nije imao dar vjere, nije vjerovao, ali je dao krstiti svoju djecu. Imao je dobro srce.“

Nitko nije dobar

Kao prvo, nitko nije dobar. Nitko nema dobro srce, već prijevarno i podlo srce.

„Srce je iznad svega prijevarno, i beznadno opako…“ (Jeremija 17,9).

„Bezumnik reče u srcu svojemu: ‘Nema Boga!’ Pokvareni su, ogavna im djela, nikoga da čini dobro“ (Psalam 14,1).

„A što iz usta izlazi, izvire iz srca, i to onečišćuje čovjeka. Jer iz srca izviru zle misli, ubojstva, preljubi, bludništva, krađe, lažna svjedočanstva, hule“ (Matej 15,18-19).

„Jer svi sagriješiše te su lišeni slave Božje, no opravdani su besplatno njegovom milošću kroz otkupljenje što je u Kristu Isusu“ (Rimljanima 3,23-24).

Nevjera osuđuje

Drugo, ateisti ne idu u nebo bez obzira koliko dobrih djela učinili u svom životu. Nitko se ne može spasiti količinom dobrih djela. Čovjek s najviše dobrih djela na svijetu nikada ne može biti opravdan pred Bogom. Božja Riječ je jasna: Tko se želi opravdati pred Bogom mora POVJEROVATI da je Isus Krist položio svoj život umjesto njega i platio cijenu za njegove grijehe.

„A znamo: što god Zakon veli, govori onima pod Zakonom, da zanijeme svaka usta i sav svijet bude kriv pred Bogom, jer se po djelima Zakona pred njim neće opravdati nijedno tijelo: po Zakonu je naime samo spoznaja grijeha“ (Rimljanima 3,19-20).

„Čovjek se ne opravdava po djelima Zakona, nego vjerom u Isusa Krista, i mi u Krista Isusa uzvjerovasmo da se opravdamo po vjeri u Krista, a ne po djelima Zakona, jer se po djelima Zakona nijedno tijelo neće opravdati“ (Galaćanima 2,16).

„Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to nije od vas, Božji je to dar! Ne po djelima, da se ne bi tko pohvalio“ (Efežanima 2,8-9).

„Tko vjeruje u njega, ne sudi mu se, a tko ne vjeruje, već je osuđen, jer nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega“ (Ivan 3,18).

„Zaista, zaista, kažem vam, tko vjeruje u mene, ima život vječni“ (Ivan 6,47).

Krštenje – posljedica vjere, a ne uvjet

Treće, krštenje je posljedica naše vjere. Malo dijete se ne može pokajati, stoga ga sam čin krštenja ne može spasiti.

„Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se“ (Marko 16,16).

„Gle, evo vode; što me priječi da se krstim?’ I reče Filip: ‘AKO VJERUJEŠ SVIM SVOJIM SRCEM, možeš.’ I odgovori on, rekavši: ‘Vjerujem da je Isus Krist Sin Božji’“ (Djela 8,36-37).

„A kad to čuše, potresoše se u srcu te rekoše Petru i ostalim apostolima: ‘Ljudi, braćo, što da učinimo?’ A Petar im kaza: ‘Pokajte se, i neka se svaki od vas krsti u ime Isusa Krista za oproštenje grijeha, i primit ćete dar Duha Svetoga“ (Djela 2,37-38).

Zaključno

Ateisti ne idu u nebo jer nisu povjerovali Bogu da je poslao svog Sina da nas izbavi od grijeha i ovog smrtnog tijela. Bog ateiste naziva bezumnicima jer ne vjeruju u Boga koji im se očitovao kroz sve što je stvorio od početka (Rim 1,19-20), kao i kroz savjest po kojoj razlučuju dobro i zlo (Rim 2,15-16). Nevjera nikoga neće spasiti. Ovo su osnovne stvari, a papa bi ih trebao znati i napokon početi podučavati ljude ispravno, umjesto da ih svojim lažnim naučavanjem vodi u pakao.

„Tko vjeruje u Sina, ima život vječni, a tko ne vjeruje Sinu, neće vidjeti života, nego gnjev Božji ostaje na njemu“ (Ivan 3,36).

Svatko tko uči da je spasenje kombinacija vjere i djela uči neko drugo evanđelje. Svatko tko uči da je spasenje samo kroz djela uči neko drugo evanđelje. Prokleto evanđelje. Spasenje je SAMO PO VJERI u Isusa Krista. A prava vjera u Krista u nama će donositi plod dostojan našeg pokajanja.

„Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo ploda. Jer bez mene ne možete činiti ništa… U ovome se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo ploda; tako ćete biti moji učenici“ (Ivan 15,5.8).

Komentari

komentari