NOVA STUDIJA: Napredna vizualizacija pokazuje da fetus osjeća bol

1539
pregleda
fetus vizualizacija bol
Foto: Pixabay

Nova studija koja je koristila napredne alate za staničnu vizualizaciju pokazuje da uzorci živčanog sustava slični odrasloj osobi postoje u ranoj fazi (prvom tromjesečju) ljudskog razvoja, čak i u djetetovim rukama i stopalima. (1) Ovi rezultati idu u prilog sve više dokaza da abortirane bebe doživljavaju tešku traumatsku bol u svim fazama trudnoće.

Za suvremeno znanstveno doba, detalji ljudskog razvoja u maternici uglavnom su ostali misterij. Razlog tome su moralna ograničenja koja sprječavaju eksperimentiranje na živim ljudima. No, te se granice podižu kako društveni moral opada. Znanstvena otkrića napreduju u razumijevanju ljudskog razvoja u maternici, ali po cijenu žrtve ljudskog života u rukama vršitelja abortusa.

Najnovija saznanja u staničnoj vizualizaciji, usavršena na životinjama kao što su miševi, sada se primjenjuju na razvoj ljudskih embrija i beba. Te tehnike mogu naciljati određene proteine ​​koji se nalaze samo u određenim vrstama tkiva da bi se dobile iznimno oštre mikroskopske slike. U nedavnoj studiji, istraživači su specifično ciljali proteine ​​u vaskularnim živčanim tkivima i postigli nevjerojatne detaljne vizualizacije najmanjih pojedinačnih živčanih vlakana kroz ljudsko tijelo u različitim razvojnim stadijima.

Najšokantniji rezultati dolaze iz slika snimljenih tijekom prvog tromjesečja ljudskog razvoja – razvojni stadij u kojem zagovornici pobačaja obično tvrde da fetus ne može osjetiti nikakvu bol. (2) Autori studije navode: „Otkrili smo da je uzorak iritacije kože sličan odrasloj osobi ustanovljen prije kraja prvog tromjesečja, pokazujući važne individualne varijacije unutar i između živčanih vlakana.“

Prije ove studije dokazano je da dojenčad doista doživljava bol tijekom pobačaja u prvom tromjesečju. Video dokumentarac o pobačaju jasno pokazuje da se nerođene bebe bore i osjećaju bol tijekom postupka abortusa. (3) Zagovornici pobačaja tvrde da su ti trzaji samo refleksivna reakcija i da se nikakva bol zapravo ne osjeti jer živčani sustav nije dobro razvijen u toj ranoj fazi. Ova nedavna studija u časopisu Cell jasno pokazuje da je ova desetljećima stara tvrdnja empirijski pogrešna. Živčani sustav tijekom prvog tromjesečja ima osjetilnu strukturu sličnu odraslima u cijelom tijelu, čak i na samim završecima dijelova u razvoju.

Ljudski je život poseban i svet iznad svega što je stvoreno jer je čovječanstvo stvoreno na sliku Božju. Mi smo krunsko djelo stvaranja koje je opisano u Postanku. Biblija detaljno opisuje nevjerojatnu kreaciju čovječanstva u Psalmu 139,13-14:

„Jer ti si moje stvorio bubrege,satkao me u utrobi majke moje. Hvalit ću te što sam strahovito čudesno sazdan; čudesna su djela tvoja i duša moja dobro to zna.“

Kao što smo već pisali, zli i duboki korijeni abortusa potječu ne samo od pokvarene grešne čovjekove prirode, nego i znanstveno i filozofski nepravilne evolucionističke ideologije. (4)

Autor: Jeffrey P. Tomkins, Izvor: icr.org

(1) Belle, M., et al. 2017. Tridimensional Visualization and Analysis of Early Human Development. Cell. 169 (1): 161-173.
(2) Ovaj argument tvrdi da je oduzimanje života na bezbolan način nekako moralno ispravnije od oduzimanja života na bolan način – kao da je odlučujući čimbenik u odluci za prekidanjem ljudskog života količina boli koja se nanosi pojedincu, a ne urođena vrijednost samoga ljudskog života.
(3) The Silent Scream. 1984. Režija: J. D. Dabner. Priča: B. N. Nathanson, M. D. American Portrait Films.
(4) Hebert, J. i M. Stamp. 2013. Abortion: The Evolution Connection. Creation Science Update. Objavljeno na ICR.org 3. svibnja 2013., dostupno 27. ožujka 2017.

Komentari

komentari