Moderna arheologija i knjiga Postanka

1139
pregleda
Arheologija
Foto: commons.wikimedia.org

Uz toliko suvremenih glasova koji gromoglasno tvrde da je knjiga Postanka mit, čovjek bi pomislio kako arheologija otkriva jasne dokaze koji to pokazuju. Istina je zapravo suprotna i neki nevjerojatni arheološki nalazi potvrđuju ključne događaje u Postanku.

Godine 1970., arheolozi su u Ebli (sjeverna Sirija) otkrili ploče rađene 2000. god. prije Krista. Među njima su otkrili ploče koje govore o stvaranju [1], koje kažu:

„Gospodaru neba i zemlje:

Zemlja nije postojala, ti si ju stvorio;

Svjetlo dana nije postojalo, ti si ga stvorio.“ [2]

Dokazi u tlu

Cilindrični pečati

Cilindrični pečati su maleni kameni valjci s izrezbarenim trodimenzionalnim obrnutim slikama koje bi ljudi toga doba valjali preko mokre gline kako bi utisnuli obrasce slika na glinu prije pečenja u peći. Jedan od najstarijih pečata prikazuje ženu koja sjedi i poseže za jednom od dvije voćke koje vise s drveta. Nasuprot nje stoji čovjek koji također poseže za jednom od voćki koje vise s drveta, a iza žene je zmija u pokretu. Ovdje nalazimo sve ključne elemente čovjekovog pada u grijeh koje nalazimo i u Postanku 3. [3]

Ploča CBM 13532

Još jedna spektakularna ploča nađena je u babilonskom gradu Nippuru, i na njoj je priča o Noinom potopu. Vjerojatno je pisana prije drugih priča o poplavama koje su dodavale mitove o ljutitim bogovima. Hermann Hilprecht je 1890. god. iskopao ploču CBM 13532 na mjestu knjižnice koju su Elamiti uništili 2100. god. p.n.e. – svega nekoliko stoljeća nakon samog Potopa. Isprekidane linije teksta na pločama kažu:

„Sve će ljude zajedno izbrisati… Prije potopa koji dolazi… Napravi veliki brod… On će biti kuća koja će nositi ono što je spašeno… [U]nesi zvijeri poljske, ptice nebeske. [4]

Sibilinske knjige

Svjetovni izvori podržavaju početak stvaranja, pad koji se dogodio u vrtu i katastrofu izazvanu poplavom. No, što je s miješanjem jezika u Babelu ili Božjim savezom s Abrahamom? Stari Rimljani su pomno štitili Sibilinske knjige koje su bile dio obožavanja Apolona. Na koji se događaj iz Postanka poziva ono što je preostalo od Sibilinskih knjiga?

„I cijelo čovječanstvo samo je jedan jezik znalo… A sada su svi razgovori, kao posljedica neke okultne i visoke moći, među ljudima prestali. Govorom su težili, zbunjeno i tjeskobno, iskazati ono što im je na umu, ali su ih njihove usne iznevjerile, te su umjesto riječi stvarale bolan zvuk žamora. To se mjesto od tada zove Babel.“ [5]

Stela babilonske kule

Također, čuvena stela babilonske kule (Etemenanki) pokazuje Nabukodonozora II., koji je uništio Jeruzalem 586. god. p.n.e., i njegove planove za završetak izgradnje sramnog tornja koji je bio napušten stotine godina ranije. [6]

Foto: icr.org/Copyright © The Schøyen Collection
Kraljevi i gradovi spomenuti u Postanku 14

Svjetovni izvori također potvrđuju kraljeve i gradove spomenute u Postanku 14. Prvi stih kaže: „I dogodi se u dane Amrafela, kralja Šinara, Arioka, kralja Elasara, Kedorlaomera, kralja Elama, i Tidala, kralja narodâ…“ Godine 1895., asiriolog Theophilus Pinches našao je ploču s klinastim pismom Sp. III. 2, koja je arhivirana u Britanskom muzeju. Pinches je predstavio svoj prijevod Victoria institutu 1897. godine, pokazujući da hebrejski jezik iz knjige Postanka koristi ime Arioka za asirsko Eri-Aku, Kedorlaomer za Kudurlagmal, Tidal za Tudhula, a moguće da je Amrafela zapravo Hamurabi, mada se asirski tekst prekida nakon „Hamu.“ [7]

Postanak 14,2 govori o „gradovima u ravnici“, odnosno o Sodomi, Gomori i tri druga grada. [8] Iskopavanja kod Bab edh-Dhra jugoistočno od Mrtvog mora tijekom 1960-ih otkrila su mnoge tragove koji odgovaraju izvještaju o Sodomi. [9] Na primjer, sam grad, pa čak i groblja u njegovoj okolini, spaljeni su od vrha prema dolje, a na pojedinim mjestima i danas leže ispod nekoliko metara pepela.

Zaključak

Sva ova otkrića, uključujući i 2000 godina staru kamenu spomen zgradu nad pećinom u Makpeli, koja se naziva Grob patrijarha, ruše ideju da je Postanak mit. Arheologija jasno potvrđuje knjigu Postanka.

Autor: Brian Thomas; Izvor: icr.org

  1. Wilson, C., 1977., Ebla : Its Impact on Bible Records., Acts & Facts,str. 6 (4).
  2. Davis, C. 2007.,Dating the Old Testament, New York: RJ Communications, str. 93.
  3. Cooper, B. 2012.,Authenticity of the Book of Genesis, Portsmouth, UK: Creation Science Movement, str. 55.
  4. Isti izvor, str. 392. i 393.
  5. Hodges, E. R., prijevod na eng. 1876., Cory’s Ancient Fragments of the Phoenician, Carthaginian, Babylonian, Egyptian and other Authors.London: Reeves & Turner, str. 76.
  6. George, A. 2011. A stele of Nebuchadnezzar II [Tower of Babel stele],Cuneiform Royal Inscriptions and Related Texts in the Schøyen Collection, George, Andrew, ed. Bethesda, MD: CDL Press, str. 153-169.
  7. Pinches, T., 1897. Certain Inscriptions and Records Referring to Babylonia and Elam and Their Rulers, and Other Matters.Journal of the Transactions of The Victoria Institute. F.W.H. Petrie, svezak XXIX.: str. 43-48.
  8. Postanak 13,12.
  9. Morris, J. 2013.,Have Sodom and Gomorrah Been Discovered?, Acts & Facts, 42 (4): 15.

 

Komentari

komentari