Lažni prijatelji – kako ih prepoznati?

747
pregleda
lažni prijatelji

Lažni prijatelji. Biblija o njima ima puno toga za reći – a vjerojatno ste i sami imali jedno ili dvoje. Naravno, vjerojatno niste znali da su lažni kad ste se sprijateljili s njima jer se ne biste proveli kroz tugu!

U ulozi urednice časopisa Charisma upoznala sam popriličan broj lažnih prijatelja. Obično dolaze u mom životu s velikim osmijehom na licu, nudeći se kao životni oslonci, oni koji će vam otvoriti nova vrata ili biti savjetnici od povjerenja. Nasjela sam jednom ili dvaput, ali nakon što sam se i treći put opekla, naučila sam kako uočiti lažne prijatelje na kilometre.

Ne ponašam se sumnjičavo, već djelujem na osnovu razlučivanja duhova i onoga što sam naučila iz prošlih iskustava. Također se uvelike oslanjam na Božju Riječ koja, kao što sam spomenula, ima puno toga reći na tu temu. Ovo su pet načina kako prepoznati lažne prijatelje.

1. Lažni prijatelji donose loše plodove.

Čuvajte se lažnih proroka, koji dolaze k vama u ovčjoj opravi, ali iznutra su grabežljivi vukovi. Po njihovim plodovima ćete ih prepoznati. Beru li ljudi s trnja grožđe ili s čička smokve? Tako svako dobro stablo rađa dobre plodove, a nevaljalo stablo rađa loše plodove.“ /Matej 7,15-17

Ovaj stih spominje lažne proroke, ali na isti način možete identificirati lažnog prijatelja. Lažni prijatelji puno obećavaju, ali njihova djela ne potkrepljuju njihove riječi. Lažni prijatelji vam mogu reći ono što želite čuti riječima glatkim poput maslaca kako bi zadobili vašu dobru stranu jer žele nešto od vas, ali kad ih zatrebate, nigdje ih nema.

„Riječi njegovih usta bile su mekše od maslaca, no rat bijaše u srcu njegovu; riječi su mu od ulja blaže, ipak bijahu mačevi isukani.“ /Psalam 55,21

2. Lažni prijatelji izdaju vaše povjerenje i zabijaju vam nož u leđa.

Biblija kaže da su iskrene rane od prijatelja, ali to je u kontekstu prijatelja koji ispravlja grešku u vašem životu koju ne možete vidjeti. Nekako poput željeza koje se oštri željezom. To se uvelike razlikuje od nekoga tko govori ružno iza vaših leđa ili izdaje vaše povjerenje.

„Iskrene su rane od prijatelja, a prijevarni su poljupci neprijateljevi.“ /Izreke 27,6

To je bolno, a David je to jako dobro znao:

Pa i moj bliski prijatelj, kome sam vjerovao, koji je jeo od kruha mojega, petu svoju na me podiže.“ /Psalam 41,9

I ne zaboravimo da je Juda poljupcem izdao Isusa. /Luka 22,47-48

3. Lažni prijatelji neće poštivati ​​vaše pobožne granice.

Lažni prijatelji ne poštuju vaše granice ili vaš moral. Nije ih briga jeste li upravili srce da svaku večer proučavate Riječ ili ustajete rano ujutro na molitvu. Iskušavat će vas da svoje vrijeme provodite na načine koji ne slave Boga. Poslušajte Pavlov savjet:

Ne zavaravajte se: druženje [zajedništvo, prijateljstvo] s lošima kvari dobre običaje.“ /1. Korinćanima 15,33

4. Lažni prijatelji vam neće pokazati dobrotu kad ste u potrebi.

Biblija kaže da ne uskraćujemo dobro drugima kad im možemo pomoći:

„Ne uskraćuj dobro onima koje ono ide, kad ti je u ruci snaga da to učiniš.“ /Izreke 3,27

Mnogo puta, kad prolazimo kroz kušnju, trebamo dobrotu. Dobrota je plod Duha i svaki prijatelj koji djeluje u plodu Duha iskazat će vam dobrotu u vrijeme potrebe. Ali lažni prijatelji nemaju za vas najbolji interes i neće pružiti iskrenu dobrotu.

Onome tko je u nevolji sažaljenje treba iskazati njegov prijatelj; ali on je ostavio strah Svesilnoga.“ /Job 6,14

5. Lažni prijatelji unose svađu i razdor u vaš život.

„Onaj tko se trudi, trudi se za sebe, jer njegova usta to iziskuju od njega. Bezbožan čovjek iskapa zlo, a na njegovim usnama kao da je oganj rasplamtjeli. Izopačeni čovjek sije svađu, a doušnik razdvaja najveće prijatelje.“ /Izreke 16,26-28

Lažni prijatelji unose dramu i zlu krv u vaše odnose s njima i s drugim ljudima. Ako je nekome samo do drame ili radi na tome da vas odvoji od dobrih prijatelja koji vas vole, budite oprezni.

To su samo neke karakteristike lažnih prijatelja. Možda ćete se sjetiti i drugih. Hvala Bogu da nam šalje dobre prijatelje i one koje bismo trebali čuvati. Nemojte napuštati prave i iskrene prijatelje. Možda ih više nikada nećete sresti.

Pomast i miomiris raduju srce; tako slatkoća čovjekova prijatelja čini srdačnim savjetom. Nemoj napustiti vlastita prijatelja.“ /Izreke 27,9-10

„Čovjek koji ima prijatelje dužan je iskazivati prijateljstvo; a ima i prijatelja bliskijeg od brata.“ /Izreke 18,24

„Prijatelj ljubi u svako doba, i brat je rođen za nedaću.“ /Izreke 17,17

Bolja su dvojica negoli jedan, jer imaju dobru plaću za svoj trud. Jer ako padnu, jedan će podići svoga sudruga: ali jao onome koji je sâm kada padne; jer nema drugoga da mu pomogne ustati.“ /Propovjednik 4,9-10

I pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i na dobra djela, ne zapostavljajući svoje sastajanje, kao što je u nekih običaj, nego hrabrimo jedni druge: i to više što više vidite da se približava Dan.“ /Hebrejima 10,24-25

Ne znam za vas, ali takve prijatelje želim u svom životu.

 

Obrada prema: Charisma News/ Novi život.net

Više na razne kršćanske teme vezane za odnose, obitelj, društvo i sl. na tagu: Sociologija.

Komentari

komentari