7 načina kako raspoznati Sotonin glas

3323
pregleda
Sotonin glas

Kako raspoznati Sotonin glas? Kako razlikovati Božji glas od Sotoninog? Kako nadvladati kušnju? Kako ne upasti u sotonsku zamku?

Živimo u doba digitalne komunikacije, doba u kojem se isprepliću mnogi glasovi koji su ponekad toliko glasni, proturječni i konfuzni. Ali Bog nam govori sljedeće:

„Primirite se i znajte da ja jesam Bog.“ /Psalam 46,10

U današnje doba kada smo zasipani informacijama, glasovima i bukom sa svih strana ponekad se čini teško biti sasvim mirni. Sotona radi ubrzano i na sve moguće načine nam pokušava oduzeti mir. Kako biti miran u nemirnom svijetu? Moramo naučiti slušati Boga i bit ćemo mirni.

Najsuptilniji glas koji dopire do naših umova upravo je Sotonin, budući da dolazi do nas na mnoge načine i na svakodnevnoj bazi putem tiskanih materijala, vijesti, knjiga, TV-a, radija, glazbe, filmova, pa i drugih ljudi. Sotonski glas dopire do nas češće nego što većina nas misli, raspoznaje ili uopće vjeruje.

Toliko mnogo kršćana hoda okolo u stanju konfuzije i zbunjenosti. Upravo zbog svih tih glasova u svijetu koji se međusobno nadjačavaju. Jedan od glavnih problema koji uzrokuje toliko konfuzije u Kristovom tijelu jest taj da jednostavno nemamo duhovnu razlučivost. Koliko nas uistinu moli za dar mudrosti i spoznaje? Danas ne postoji nijedan drugi dar koji bi u svijetu punom djelotvornih prijevara bio važniji od duhovnog dara razlučivosti i mudrosti.

Kršćani se moraju trenirati u razlikovanju duhova kako bi razdvojili glas Sotone od Božjega glasa. Biblija sposobnost razlučivanja između dobra i zla, istine i laži, naziva zrelošću u Kristu.

„Jer trebalo bi da dosad već budete učitelji, a vama ponovno treba da vas netko poučava što su početna načela Božjih riječi; i postali ste takvi da vam mlijeka treba, a ne čvrste hrane. Jer svatko tko je još pri mlijeku, nevješt je u riječi pravednosti; jer je dojenče. A čvrsta hrana je za one koji su odrasli, za one koji imaju iskustvom izvježbana osjetila za razlikovanje dobra i zla.“ /Hebrejima 5,12-14

Prvo moramo odgovoriti na nekoliko pitanja.

Tko je Sotona?

Prema Mateju 4,10, on je Protivnik, protivnički nastrojen prema Bogu i Božjem narodu. Protivnik svega što je Božje i svega što ostvaruje Božju svrhu i plan.

„Tada mu Isus reče: ‘Odlazi, Sotono; jer je pisano: ‘Gospodinu Bogu svome klanjaj se i njemu jedinom služi.’“

Prema Mateju 13,19, on je Zli:

„Kada tkogod čuje riječ o kraljevstvu i ne razumije je, dolazi Zli i otima to što je bilo posijano u njegovu srcu. To je onaj koji je primio sjeme uz put.“

Sotona je nepopravljivo Zlo, nema ništa otkupljivo u njemu.

Prema Ivanu 10,10, on je kradljivac i ubojica:

„Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i uništi: ja sam došao da imaju život, i to da ga imaju u izobilju.“

Prema Postanku 3,13, on je Zmija, veliki zavodnik:

„I reče GOSPODIN Bog ženi: ‘Što si to učinila?’ A žena reče: ‘Zmija me prevarila pa sam jela.“

Prema 2. Korinćanima 2,11, on je spletkar:

„…da nas ne bi prevario Sotona; jer nisu nam nepoznati njegovi naumi.“

To je Đavao koji konstantno pokušava ubaciti svoje naume u naše misli.

Kako mogu bolje raspoznavati Sotonin glas?

U susretu Isusa i Sotone u Mateju 4, nalazimo sedam pokazatelja kako razlikovati njegov glas kada nam govori i nastoji utjecati na naše razmišljanje i odlučivanje.

#1 SOTONIN GLAS ĆETE ČUTI U TRENUCIMA VAŠE RANJIVOSTI.

„A kada je postio četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje. I pristupi mu napasnik i reče…“ /Matej 4,2-3

Nakon 40 dana i 40 noći, Isus je bio oslabljenog fizičkog stanja kada je nastupila izgladnjelost. U ovom oslabljenom stanju pristupio mu je Sotona. Treba naglasiti da, iako je Isus bio fizički slab, duhovno je bio osnažen jer je upravo izašao iz posta. Bilo da se radi o fizičkoj ili duhovnoj oslabljenosti, tada smo najranjiviji za čuti i podložiti se Sotoninom glasu – ukoliko nemamo duhovne razlučivosti.

Primjerice, kada smo očajni ili obeshrabreni, ljuti ili osvetoljubivi, kada se fizički oporavljamo od dugotrajne bolesti, ili se osjećamo usamljeni, ili nam je čak dosadno, ili smo nekoga doveli Kristu, ili nam je Bog odgovorio na molitvu, ili smo zadobili tu duhovnu pobjedu i proboj, ili kada činimo ispravne stvari za Boga, ili kada smo okupirani uspjehom i službom ili osobnom plodnošću, ili kada nastojimo služiti, ili kada primamo slavu od ljudi – u svim tim trenucima možemo biti izuzetno ranjivi na glas Sotone. Ako je Isusu pristupio Sotona upravo u trenutku njegove ranjivosti, onda ni nas neće zaobići.

Ranjivi smo u takvim trenucima jer nam je skrenut fokus na tjelesno, odvučena nam je pažnja i Sotona nam pristupa i govori.

#2 SOTONIN GLAS ĆE ZVUČATI VRLO UVJERLJIVO.

„I pristupi mu napasnik i reče: ‘Ako si ti Sin Božji, zapovijedi da ovo kamenje postane kruhom.’“ /Matej 4,3

Sotona zna da Isus može zapovijedati i služi se njegovom logikom. Ovaj se glas čini prilično razumnim – Isus jest Sin Božji i može što hoće. Budući da si Sin Božji, dokaži se, potvrdi svoju poziciju. Budući da imaš sav autoritet i moć od Boga, onda učini ono što je potrebno. Pretvori kamen u kruh, učini nemoguće i nahrani se. Ima potpuno smisla, zar ne?

Nema legitimnog prigovora na logiku kojom se Sotona služi. Služi se istinom i razumom. No postoji problem. Ono što se nama čini razumno ne mora značiti da je Božja volja. Sotona voli ovaj pristup jer se čini više anđeoski, manje demonski. Ako vam kaže: „Slaži i sačekaj svog bližnjega, udari ga palicom i pokradi ga.“ Ne biste li jasno prepoznali njegov glas? No, ako vam progovori u ugodnom tonu i ne možete proturječiti njegovoj logici, ono što govori vam ima smisla i zvuči istinito, bivate uvučeni da izvršite njegov naum. Stalno moramo biti na oprezu, jer čak i njegova uvrnuta logika može imati donekle smisla kad smo fokusirani na zadovoljenje naših potreba, umjesto na vršenje Božje volje. Isus je više bio fokusiran da izvrši Božju volju, nego na zaustavljanje procesa gladovanja koje je potaknuto njegovom tjelesnošću. Dakle, duhovnost iznad tjelesnosti. Duh protiv tijela.

„Jer oni koji su po tijelu misle na ono što je od tijela, a oni koji su po Duhu na ono što je od Duha. Jer tjelesno rasuđivanje je smrt, a duhovno rasuđivanje je život i mir.“ /Rimljanima 8,5-6

Čak i po cijenu gladovanja, želimo da naši životi odražavaju poslušnost Bogu i vjeru u Njegovu providnost. To je Isus potvrdio kada je rekao:

„Pisano je: ‘Neće čovjek živjeti samo o kruhu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božjih.’“ /Matej 4,4

„Reče im Isus: ‘Moje jelo je činiti volju onoga koji me poslao i dovršiti njegovo djelo.“ /Ivan 4,34

#3 SOTONIN GLAS ĆE SE OBIČNO PRIZVATI NA TIJELO.

Sotona se u Mateju 4,2-3 poziva na Isusovu potrebu da zadovolji glad. Glad je potreba tijela. Tijelo ovdje znači osnovne tjelesne apetite. Apetiti našega tijela su dobri, plemeniti i normalni, ali Sotona ih želi zloupotrijebiti protiv nas. Nakon posta Isus je ogladnio. Proces izgladnjivanja započinje kada tijelo počne konzumirati samo sebe, kada više nije u zdravoj poziciji. Sotona želi da napustimo Božju volju kako bismo najbrže zadovoljili svoje tjelesne apetite. Božji način zadovoljenja naših potreba tipično će razviti disciplinu i strpljenje u našem životu – Kristov karakter u nama. Naše tijelo želi sve sad i odmah, i Sotona to koristi. Naš način da sebično i brzinski zadovoljimo svoje potrebe uvijek razvija značajke nevjere, to jest nepouzdanja u Boga, a to i jest konačni Sotonin cilj – oduzeti vam vašu vjeru i uništiti vas. Nepouzdanje vodi u neposlušnost i samovolju rješavanja stvari.

Živimo u stresnom i nemirnom svijetu koje je rezultat postupanja u instant zadovoljenju svojih tjelesnih potreba – što jesti, kako se obući, što raditi, kako napredovati itd. A kako bi se riješili stresa u ubrzanom svijetu i lakše nosili sa svim tim brigama, Sotona će vam ponuditi nadomjeske kao što su alkohol ili rekreacijsku drogu, pa čak i zabavu na najizopačenije načine.

S druge strane, Božji način je u vama proizvesti disciplinu strpljenja, molitve, proučavanja, razumijevanja i hodanja u poslušnosti Božjoj Riječi. Disciplinu života po vjeri i pouzdanju. Disciplinu da se fokusirate na potrebe drugih i služenje drugima, umjesto da se fokusirate na sebe. Uviđate li razliku? Sotona nas želi u tom sebičnom i instant stanju koje obično vodi u uništenje. Potrebno je vrijeme da razvijete disciplinu prisnog odnosa i razgovora s Bogom, razumijevanja Božjih riječi kako biste naučili živjeti po vjeri. Ali to je jedini konstruktivni i najbolji način da izgrađujete svoju vjeru i rastete u duhovnoj zrelosti i sposobnosti razlučivanja.

#4 SOTONIN GLAS ĆE ZAGOVARATI NEPOSLUŠNOST BOŽJIM ZAPOVIJEDIMA.

„Ponovno ga povede đavao, na goru vrlo visoku, i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu; i reče mu: ‘Sve ću ti to dati ako padneš ničice i pokloniš mi se.’ Tada mu Isus reče: ‘Odlazi, Sotono; jer je pisano: ‘Gospodinu Bogu svome klanjaj se i njemu jedinom služi.’“ /Matej 4,8-10

Sotona je kušao Isusa da učini nešto što je apsolutno zabranjeno i protivno Božjoj volji – prekrši samu prvu zapovijed. Sotona nas želi potaknuti na neposlušnost Božjem zakonu, odredbama i načelima koje je uspostavio da nas vode na putu pravednosti, stalnoj radosti i osobnom miru. Kad bismo bolje poznavali Božju Riječ, tada bismo se brže mogli suprotstaviti Sotoni i reći s Isusom: „Pisano je.“

Koliko se nas oslanja na Pismo da porazimo neprijatelja? Većinu puta kršćani jednostavno slijede svoje osjećaje, apetite ili logiku, ili ono što čine svi drugi. Postoji mnogo dobrih razloga da ne kršimo Božji zakon; ne samo zato što je Bog rekao, već zato što su sve Božje zapovijedi i odredbe za naše konačno dobro, koristi, blagoslove i mir. Netko je dobro rekao: „Ne kršiš ti Božji zakon, već zakon krši tebe.“

Sotona želi da kršimo Božji zakon kako bismo bili skršeni. Ono što sijemo, to žanjemo. Ako sijemo u tijelo, žanjemo uništenje. Sotona će nas navoditi da lažemo, varamo, krademo, uzvraćamo zlo na zlo, neosnovano prkosimo autoritetima, tražimo osobnu osvetu i brojne druge stvari koje Bog jasno zabranjuje.

#5 SOTONIN ĆE GLAS TIPIČNO PREDLOŽITI PREČICU.

„I reče mu: ‘Sve ću ti to dati ako padneš ničice i pokloniš mi se.’“ /Matej 4,9

Zamislite, kraljevstva ovoga svijeta pokazivao je onom koji je Kralj nad kraljevima, Onome kome će se jednoga dana prignuti svako koljeno i svaki jezik priznati da je Gospodin. Isus Krist je došao otkupiti ljude za svoje kraljevstvo, slomiti sva kraljevstva ovoga svijeta i podložiti ih sebi. Sotona je to znao, zato mu predlaže bezbolni prečac kako bi ga odvratio od križa i otkupljenja čovječanstva od grijeha. Sve što treba jest pokloniti mu se. Zamislite da je to učinio? Bili bismo zauvijek izgubljeni. Isus je odbacio ovu prečicu, stoga je trebate odbaciti i vi kad vam se nudi.

Kod Boga nema prečaca. Uzgojit će tikvicu u šest tjedana, a hrast u šezdeset godina. Što biste radije bili? Nema prečaca u Božjem kraljevstvu do radosti i mira. Samo ovaj svijet nudi lažna, instant zadovoljenja, sad i odmah, ili nikad. Djelotvorna sotonska laž. Ni odnosi se ne grade preko noći. Možda popularnost možete zadobiti trenutno, ali pravo se poštovanje i povjerenje zaslužuje vremenom.

„Bolje je izabrati dobro ime negoli golemo bogatstvo, i blagonaklonost bolje negoli srebro i zlato.“ /Izreke 22,1

Prečaci jednostavno nisu Božji način jer uključuju kompromis s grijesima, rezultiraju na način s kojim se nismo u stanju nositi, te nas obvezuju na obmanu da prikrivamo svoje postupke. Shvatite da niste spremni za ono što Bog ima za vas ako nastojite do toga doći vlastitim prečacima. Postoji dobar razlog zašto su djeca Izraelova lutala pustinjom 40 godina, nisu bili spremna zaposjesti Obećanu zemlju. Nisu bili poslušni, nisu bili odgovorni, nisu bili disciplinirani i nisu dovoljno sazreli da bi im Bog dao na upravljanje ono što ima za njih.

#6 SOTONIN GLAS NAS OBIČNO VODI DA ZANEMARIMO POSLJEDICE NAŠIH IZBORA.

Pogledajmo isti stih:

„I reče mu: ‘Sve ću ti to dati ako padneš ničice i pokloniš mi se.’“ /Matej 4,9

Sotona nije samo ponudio Isusu alternativu da ne ide na križ, nego mu nikad nije rekao kakve će posljedice toga biti. Laž je uvijek kratka i nedovršena, nepotpuna, za razliku od istine. Da mu se Isus poklonio, prekršio bi prvu zapovijed i sagriješio protiv Svemogućeg Boga. Više ne bi bio bezgrešan, i kao takav nikad ne bi mogao biti žrtveni Jaganjac Božji bez mane koji daje svoj život za grijehe svijeta. Božji plan otkupljenja bi bio iskrivljen. Nikad ne bismo bili otkupljeni i zauvijek bismo bili izgubljeni u grijesima.

Sotona vam daje ugovor, ali vas nikad ne upozori da pročitate ona sitna slova na dnu. Prezentira vam polovičnu istinu. Nikad vam ne daje cjelovitu sliku onoga što slijedi iza njegovog prevrtljivog plana. Zato i jest lažac i zavodnik svega svijeta.

#7 SOTONIN GLAS ĆE NASTOJATI UBRZATI BOŽJI PLAN ZA VAŠ ŽIVOT.

„Tada ga đavao povede u sveti grad; i postavi ga na vrh Hrama i reče mu: Ako si ti Sin Božji, baci se dolje; jer je pisano: ‘On će anđelima svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te svojim oni nositi da se nogom ne spotakneš o kamen.’ Reče mu Isus: Također je pisano: ‘Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega.’“ /Matej 4,5-7

Drugim riječima, nemoj tjerati Boga na nešto. Nemojte nastojati izmamiti ili manipulirati ishod. Sotona je znao s kime ima posla, i sam poznaje i služi se Pismom, znao je da će Isus jednoga dana biti okrunjeni Kralj, ne samo Izraela, nego cijeloga svijeta, te ako bi učinio nešto na način da natjera, preduhitri, namami Boga da poduzme nešto i spasi ga na čudesan način, to bi vidjeli ljudi i okrunili bi ga za Kralja. No postoji problem. Izraelski narod nije bio spreman za ovoga kralja. Božji je plan i da se svi narodi spase, a odbačenjem Izraela, milost je došla na pogane.

U nekoliko je situacija Isus iscijeljenima rekao da ne govore o tome nikome. Izrael nije bio spreman primiti ga onakvog kakav uistinu jest. Da je Isus poslušao Sotonin savjet, prisilio bi Božju ruku da djeluje u krivo vrijeme i tako izvrne Božji plan. Na isti način Sotona pokušava nagnati kršćanina da preduhitri Boga i Božji plan. Izvolijeva vlastiti plan umjesto da čeka na svog nebeskog Oca.

Isus je pravi primjer kojeg trebamo slijediti, ne vidimo ga ni u kakvoj žurbi, hodao je u poslušnosti Božjem glasu i sve činio u pravo Božje vrijeme. Pouzdao se u Oca da ima sve okolnosti Njegovog života pod kontrolom i da će sve izvesti pravodobno prema svojoj volji.

Više na slične teme na tagu: SOTONA.

Ukoliko ne vidite komentare i ne možete kliknuti Like, potrebno je napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook i omogućiti korištenje kolačića (cookies). To možete učiniti na linku: https://www.facebook.com/settings/cookie. 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome, to možete učiniti na linku: chrome://settings/cookies. Uključite Block third-party cookies in Incognito.