Charles H. Spurgeon – kontroverze i kritike

608
pregleda
Charles H. Spurgeon baptizam

Charles Haddon Spurgeon jedan je od najpoznatijih kršćanskih propovjednika svih vremena. Popularno su ga nazvali princem propovjednika. No, malo tko danas zna da je ujedno bio kontroverzan i kritiziran upravo od strane crkve. Engleski vulgarni propovjednik.

Iako do danas zadobiva ogromnu slavu u kršćanskom svijetu, mnogi ne znaju da je bio jedan od najkontroverznijih propovjednika viktorijanske Engleske – zato što je bio vulgaran. Izjavio je da to nije njegova namjera, ali time privlači ljude da ga slušaju, jer nam je dosta uljudnih propovjednika.

BIZNIS „CRKVA“

Navodno se obratio i javno priznao Krista već s 15 godina, a sa 16 propovijedao svoju prvu propovijed. Njegov otac i djed su bili propovjednici. Ubrzo je postao baptist, kalvinist. Zbog vještog govorništva postao je slavan, napravio crkvenu zgradu i punio dvorane sa čak 5.000 ljudi. Zatim je počeo tiskati i prodavati svoje propovijedi. Izdavati spise, knjige i komentare. Njegove propovijedi u sklopu The Penny Pulpit kolekcije ostale su najprodavanije propovijedi svih vremena. Postao je toliko popularan i tražen da je punio jedne od najvećih dvorana u koje bi stale na desetke tisuća ljudi. Bio je senzacionalan i nikada nije bilo dovoljno mjesta za primiti sve ljude koji su ga htjeli slušati.

Kako se njegova crkva konstantno širila, tako su 1861. osnovali Metropolitanski tabernakul koji broji 5.600 sjedišta postavši najveća crkva u Londonu tog doba. Kako je crkva rasla i financijski napredovala, Spurgeon je sve više ulagao u crkvu. Do svoje 27. godine donirao je barem trećinu za konstrukciju ove monumentalne crkve. Iako nije uzimao plaću od crkve, zarađivao je preko dovoljno od prodaje propovijedi i knjiga. Postao je toliko uspješan i poznat da su dnevne novine London Times i New York Times počele tiskati njegove propovijedi.

ZABAVIŠTE „CRKVA“

Međutim, nisu svi bili impresionirani njegovom popularnošću i uspjehom, zapravo najveću kritiku je dobivao unutar crkve, i to ponajviše zbog teatralnosti, jezika i dramatike u izlaganju svojih propovijedi. Zamjerali su mu vulgarnost i sentimentalnost unutar svog propovijedanja, poput priča o umirućoj djeci, ožalošćenim roditeljima i pokajanim bludnicama. Poput George Whitefielda, i Spurgeona su smatrali zabavljačem, ustvari nijedan oblik zabave 1800-tih nije se mogao usporediti s propovijedi Charlesa Spurgeona. Kritizirali su ga za evangelizaciju kojoj manjka apologetike.

KALVINIZAM

Jedna od najvećih zamjerki su mu kalvinistička uvjerenja, do te mjere da je kalvinizam nazvao evanđeljem. Kao što kaže na slikama ispod: „Negirati kalvinizam znači negirati evanđelje Isusa Krista.“ Ili: „Imam svoje privatno mišljenje da ne postoji takvo što kao propovijedanje Krista raspetoga, osim ako propovijedamo ono što se danas naziva kalvinizam. Nadimak je kalvinzam; kalvinizam je evanđelje, i ništa drugo.“

Spurgeon kalvinizam

Inače, kalvinizam je lažno učenje infiltrirano u većinu protestantskog svijeta – koje uči da je Bog posebno izabrao određene ljude prije postanka svijeta za spasenje, pri čemu osobna vjera čovjeka NIJE UVJET SPASENJA. Prema kalvinizmu je izabranje, a ne vjera u Isusa Krista uvjet da biste bili spašeni, i tome ne možete dodati ništa. Tko će se spasiti isključivo je na Bogu – bez vaše nužne povratne reakcije da na to pristanete po vjeri – ukoliko ste slučajno izabrani sretnik predodređen prije nego što ste uopće postojali. Ukoliko niste, sami ste sebi krivi, i za to ćete odgovarati u vječnom ognju.

Više na temu kalvinizma možete naći OVDJE.

LUCIFERIJANSKA TERMINOLOGIJA

Spurgeon je temeljito obogatio svoje propovijedi izrazima koji se nalaze u luciferijanskoj literaturi. Mnoge od riječi i izraza koje je koristio nalaze se u masonskim djelima kao što su Morals and Dogma Alberta Pikea, Mackey’s Encyclopedia of Freemasonry Alberta Mackeyja, The Secret Teachings of All Ages Manlyja P. Halla i teozofskim djelima poput The Secret Doctrine i The Externalisation of the Hierarchy Helene Blavatsky i mnoga druga. Okultni izrazi koje je Spurgeon koristio u svojim propovijedima nalaze se u slobodnom zidarstvu, čarobnjaštvu, sotonizmu, kabali, alkemiji, gnosticizmu, budizmu, hinduizmu, teozofiji, rozenkrojcerizmu, zoroastrizmu, pokretu New Age, karizmatskom pokretu, pokretu Riječ vjere i drugdje.

Spurgeon New Age

Primjer Spurgeonove New Age terminologije iznad: „Pouzdajmo se u božansku energiju Duha Svetog, i govorimo istinu oslanjajući se na Njegovu moć, bilo da možemo govoriti tečno kao Apolon, ili smo zakinuti u govoru kao Mojsije.“

Brojni drugi primjeri na sedam stranica navode se na linku: C. H. Spurgeon Marked His Sermons With Luciferian Terms. Uskoro prijevod.

Samo neki luciferijanski i masonski naslovi za Boga i drugi termini koji se transparentno mogu naći u njegovim propovijedima su: Svevideće oko, Vječno svjetlo, Skriveno svjetlo, Veliki umjetnik, Arhitekt svemira, Univerzalno svjetlo, Otac svjetla, sinovi svjetla, božanska energija, mračna istina, kraljevstvo svjetla, životna sila, unutarnje oko, duh čuvar, božanska svijest itd.

MASONERIJA

Također mu se pripisuje da je bio mason zbog brojnih masonskih (New Age) poruka provučenih kroz njegova štiva, kao i simbolike na zgradi crkve, ili čak pozicioniranja ruku prilikom slikanja.

Vanjska konstrukcija Metropolitanskog tabernakula Charlesa Spurgeona replika je masonskog hrama. Metropolitanski tabernakul također podsjeća na masonski hram po tome što su slobodni zidari izveli „Svečanost polaganja prvog kamena“ za Metropolitanski tabernakul 18. ožujka 1881.

Metropolitanski tabernakul London Spurgeon

Slika gornja lijevo je Spurgeonov Metropolitanski tabernakul, ispod nje je Metropolitanski tabernakul danas kao velika neovisna reformirana baptistička crkva u Londonu. Ispod desno je Masonski hram u Bendigo, Australiji (1873.-1874.), sada kazalište.

Budući da je polaganje kamena temeljca bila MASONSKA ceremonija (kojom je predvodio Veliki majstor), Metropolitanski tabernakul bio je – bez obzira na bilo koji biblijski stih izgovoren ili kršćanske fraze primijenjene tijekom ceremonije – posvećen bogu slobodnog zidarstva, GAOU-u (Velikom arhitektu svemira) – Sotoni.

Spurgeon Metropolitanski tabernakul

Više nego ikad ima smisla zašto bi Spurgeon o Bogu govorio kao o „glavnom masonu“.

U ovom kratkom odlomku, dao je Bogu tri masonska naslova: „veliki graditelj iznad“, „vječni arhitekt“, „vječni mason“:

„Najbolji zemaljski graditelji ne mogu se usporediti s velikim Graditeljem iznad, vječnim Arhitektom i vječnim Masonom koji gradi te mnoge palače u kojima će njegovi sveci stanovati zauvijek.“ (Izvor: Abraham, Obrazac za vjernike #2292)

Ukoliko posjetite web stranicu Metropolitan Tabernacle (slika ispod) vidjet ćete da, nakon više od 100 godina (nakon Spurgeona), još uvijek obilježavaju svoju instituciju kao slobodno zidarstvo. Pretpostavilo bi se da je to bio tipičan protokol za organizaciju koju su osnovali slobodni zidari kako bi je držali pod masonskim vodstvom. Da, Metropolitanski tabernakul je označen za slobodno zidarstvo. Ispod naslova „Sjeme reformacije“ stoji: „Božji pripremni događaji i glasnici koji su utrli put značajnoj borbi reformacije, jasno pokazujući ruku BOŽANSKOG ARHITEKTA u razbijanju poročnog stiska katoličke misli u životima masa.“ (dodana velika slova)

Metropolitan Tabernacle web stranica

John Calvin također je koristio masonske naslove za Boga u svojim spisima. U donjem desnom kutu naslovne stranice (na slici iznad) možete vidjeti da je časopis Sword & Trowel (identičan naslov masonskog časopisa) još uvijek u opticaju.

Spurgeon glavni mason

Na slici iznad mladi Spurgeon pozira s gestom ruke kao poznatim masonskim znakom.

Sljedeći citat nalazi se u propovijedi Charlesa Spurgeona, „Sjećanje na Božja djela“ br. 2849.:

„Dakle, obratim se neobraćenima i kažem – Dragi prijatelji iz svog vlastitog iskustva možemo vam reći da služiti Bogu je blagoslovljeno. On je veliki Majstor – ne postoji nitko poput Njega. On blagoslivlja svoje sluge zauvijek.“

Spurgeon veliki majstor

John MacArthur (koji također koristi masonske/okultne termine u svom propovijedanju) rekao je da masoni govore o Bogu kao o „velikom majstoru na nebu“:

„Ponekad kada imam sprovode s nekim od ovih drugih skupina, postoje razne skupine, tajna društva i slično, i ponekad me zamole da održim sprovod, tada obavim pola, a društvo odradi drugu polovicu, a ja samo škripim na smicalice koje se odvijaju. ‘Naš dragi pokojnik spava u naručju velikog majstora na nebu,’ i sve te vrste hokus-pokus i tako dalje.“ Isječak iz Macarthurove propovijedi na linku: https://www.gty.org/…/bible-questions-and-answers-part-6.

Poput masona koji vode sprovode s Johnom MacArthurom, Charles Spurgeon je Boga nazivao „velikim majstorom“.

Otac svjetla je naziv za Boga Biblije. Otac svjetla je naziv za boga masonerije.

Charles Spurgeon odlučio je nazvati svoju prvu propovijed u ulici New Park, „Otac svjetla“, označavajući je tako po bogu masonerije. To možete provjeriti na 321. stranici C. H. Spurgeonove autobiografije. Vidi: https://tinyurl.com/y4wjbxug.

Spurgeon otac svjetla

John MacArthur također označava Boga kao pravog majstora u svojim propovijedima korištenjem naslova i sinkretizma. Sljedeća MacArthurova izjava dobar je primjer: „On je Otac svjetla – Otac svjetla i Otac svjetala.“ („Nacrt za nanovo rođenje“ propovijed Johna MacArthura). Prema MacArthuru, Otac svjetla (bog masonerije – Sotona) je također i Otac svjetla (Bog Biblije)!

Više o lažnim naucima i lažnim praksama Johna MacArthura na tagu: John MacArthur: Kristovi i Antikristovi u isto vrijeme!?.

Spurgeon i njegov sin Thomas Spurgeon (ispod desno) pokazuju istu masonsku gestu rukom, tzv. Lavlju šapu – poznatiju kao Skrivena ruka.

Spurgeon sin mason

A. Ralph Epperson, povjesničar, autor i predavač, koji je istraživao ovaj drevni ručni znak od 1970-ih, objašnjava značenje signala Lavlje šape/Skrivene ruke: Lavlja šapa simbol je star 6.000 godina koji se koristi kao način komuniciranja među iniciranima u svjetsku DREVNU MISTERIJSKU RELIGIJU ŠTOVANJA LUCIFERA (Sotone). Oni koji prikazuju simbol Lavlje šape/Skrivene ruke daju jedni drugima do znanja da su članovi masonerije. Više o ovom znaku ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=Uw9jPOHzHk0.

Charles Spurgeon i njegova supruga Susannah Spurgeon pokazuju masonski znak ruke s dva podignuta prsta.

Charles Spurgeon mason Susannah Spurgeon

Inače, poznato je da je Spurgeon bio i strastveni pušač, kao što vidimo iz priloženog. Zanimljivo, jedna od njegovih popularnih izjava kaže: „Ne postoji vrsta grešnosti o kojoj ste ovisni koju Krist ne može ukloniti.“ Očito iz njegova života Krist nije mogao ukloniti njegovu strastvenu pušačku naviku.

Isus nam je rekao: Po plodovima, a ne po riječima, ćete ih prepoznati.

Ovo su tek neke od brojnih slika koje ga povezuju s masonerijom. Veze Spurgeona s New Age-om, okultizmom i masonerijom još možete provjeriti na stranicama:

JEZUITSKA POSLA

Nadalje, Charles Spurgeon je u više propovijedi u pozitivnom kontekstu također koristio naslov isusovaca, Družbe Isusove. Zapravo, Spurgeon je poistovjećivao kršćanstvo sa članstvom „Družbe Isusove“:

„Možete se nazivati ​​kršćaninom, ili bratom, ili nekim iz Družbe Isusove, i pritom ste možda odabrali ono što mislite da je najortodoksniji izraz kojim ćete označiti sebe i zajednicu kojoj pripadate, ali sjedinjenje s Gospodinom ne stoji samo u imenu.“ (Svetac sa svojim Spasiteljem“, br. 961)

Inače, Družba Isusova (isusovački red) je religiozni red Katoličke crkve sa sjedištem u Rimu. Osnovao ga je Ignacije Lojolski uz odobrenje pape Pavla III. 1540. godine.

Spurgeon je izjavio da je svaki član crkve ujedno član Družbe Isusove!

Idući citat nalazi se u njegovoj propovijedi, „Susret susjednih crkava“, br. 372.:

„Ne, crkve su namijenjene da budu arsenali gdje se pohranjuje oružje ljubavi s kojim će napasti neprijatelja… svaki član crkve je član Družbe Isusove – ne ostavljajući slobodu pastoru da bude samo evangelist.“

Među protestantima do danas djeluju infiltrirani jezuiti koji ih putem ekumenizma nastoje vratiti u okrilje svoje Bludničke Majke – Rimokatoličke Crkve iz koje su proizašli. Sve je to isti religiozni duh. Očuvajte se u čistoći vjere od religioznog kvasca.

„Ljubljeni, ne vjerujte svakome duhu, nego provjeravajte duhove jesu li od Boga; jer su mnogi lažni proroci izišli u svijet.“ /1. Ivanova 4,1

ZAKLJUČAK

Sumarno, Charles Spurgeon je bio slavna ličnost, senzacija, vješt govornik, retoričar, zabavljač, ekumenist, kalvinist, mason, jezuit. Valjda najcitiraniji propovjednik modernog kršćanstva. Baptistički papa. Najveći idol današnjih crkava reformacijske baštine, kult ličnosti; nazvan ni manje ni više nego „princem propovjednika“. Mnogi popularni evanđeoski propovjednici do danas su njegovi fanovi i sljedbenici, dakako s ubojicom Jean Calvinom na čelu. Moderni kršćani svakodnevno dijele na tisuće njegovih citata i propovijedi ne znajući da je bio član tajne masonske lože i sotonist. Ako izuzmemo sudioništvo u luciferijanizmu, masoneriji i isusovcima, sad nekoliko realnih pitanja kršćanima:

  • Jesu li apostoli i prvi učenici prodavali i naplaćivali svoje propovijedi?
  • Jesu li gradili veličanstvene zgrade da bi održavali svoje propovijedi?
  • Jesu li pripovijedali zabavne priče i bajke da bi zadobili mase?
  • Jesu li bili bogati, imućni i ugledni?
  • Jesu li uopće bili popularni, traženi i slavni?

Kao jedan od najutjecajnijih propovjednika u kršćanskoj povijesti samo dokazuje Isusove riječi:

„Tako i vi izvana ljudima izgledate pravedni, a iznutra ste puni licemjerja i bezakonja.“ /Matej 23,28

„Jao vama kada svi ljudi budu govorili dobro o vama! jer jednako su činili lažnim prorocima oci njihovi.“ /Luka 6,26

„Vi ste ti koji se prave pravednima pred ljudima, ali zna Bog vaša srca: jer ono što je ljudima uzvišeno, odvratno je pred Bogom.“ /Luka 16,15

Pripazite kakve duhove slijedite i kakvom teologijom ispunjavate svoje umove, jer postajete ono što ili koga slušate. Neka to bude isključivo Isus Krist!

Ukoliko ne vidite komentare i ne možete kliknuti Like, potrebno je napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook i omogućiti korištenje kolačića (cookies). To možete učiniti na linku: https://www.facebook.com/settings/cookie. 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome, to možete učiniti na linku: chrome://settings/cookies. Uključite Block third-party cookies in Incognito.