Što kaže Biblija o slavnima, depresiji i samoubojstvu?

1767
pregleda
slava depresija samoubojstvo
Čovjek nije stvoren za vlastitu slavu, već za Božju slavu.

Chester Bennington, vođa rock grupe Linkin Park, prodao je preko 70 milijuna albuma. Počinio je samoubojstvo u dobi od 41 godine, ostavivši iza sebe šestero djece bez oca. Chris Cornell, glavni pjevač rock sastava Soundgardena i Audioslavea prodao je više od 30 milijuna albuma diljem svijeta. Objesio se u dobi od 52 godine. Priča za pričom o rock zvijezdama koji su počinili samoubojstvo ili izjavili da se svakodnevno bore s depresijom pokazuju da slava i bogatstvo, pozornost i divljenje drugih ne dovode do sreće.

Mudri kralj Salomon je napisao: „Vidjeh sva djela počinjena pod suncem; i gle, sve je ispraznost i hvatanje vjetra. Što je krivo, ne može se ispraviti; i čega nema, prebrojit’ se ne može“ (Propovjednik 1,14-15).

„Tko ljubi srebro [novac], srebra [novca] se neće nasititi; i tko ljubi obilje, nikad mu dosta prihoda. I to je ispraznost. Gdje su mnoga dobra, mnogo je i onih koji ih proždiru“ (Propovjednik 5,10-11).

„Ima zlo što ga vidjeh pod suncem, kao pogreška koja proistječe od vladara“ (Propovjednik 10,5).

„Ima jedno zlo koje vidjeh pod suncem i često je među ljudima: čovjeku kome Bog dade bogatstvo, obilje i čast, tako da njegovoj duši ne nedostaje ništa od onoga što poželi, Bog ipak ne daje snagu da od toga jede, nego to jede netko tuđi. To je ispraznost i zlo oboljenje“ (Propovjednik 6,1-2).

Isus je rekao: „Blaženi gladni i žedni pravednosti, jer oni će se nasititi!“ (Matej 5,6).

„Već tražite najprije kraljevstvo Božje i pravednost njegovu, a ovo će vam se sve nadodati“ (Matej 6,33).

„Uzmite jaram moj na sebe i naučite od mene jer sam krotka i ponizna srca. I naći ćete spokoj dušama svojim. Jer jaram je moj blag i breme moje lako“ (Matej 11,29-30).

Čovjek nije stvoren za vlastitu slavu, zato se teško nosi s posljedicama slave. Pored raznih ovisnosti, slava vrlo često završi samoubojstvom. Čovjek je stvoren da proslavi Boga.

Komentari

komentari