Behemot i Levijatan – dinosaurusi u Bibliji?

6378
pregleda
Behemot sauropod dinosaur

Mnogi se pitaju kako se dinosaurusi uklapaju u biblijsku vremensku skalu, te što Biblija kaže o dinosaurusima. Biblija spominje dinosauruse, primjerice Behemot (Job 40) i Levijatan (Job 41).

Evolucija uči da su dinosauri evoluirali prije 220 milijuna godina i izumrli prije 65 milijuna godina na jedan od brojnih mogućih načina izumiranja, kao što su erupcija vulkana, pomicanje tektonskih ploča, udarac asteroida itd. No Biblija uči da su sve kopnene životinje, uključujući dinosauruse, stvorene šestog dana stvaranja prije samo nekoliko tisuća godina. Bog je dao ovlasti Adamu da ih imenuje i vlada nad cijelom kreacijom. A potom, prije nekih 4.300 godina cijeli je svijet potopljen Noinim potopom, a dinosaurusi su kao i milijarde drugih stvorenja izbrisani sa lica zemlje.

KAKO SE DINOSAURUSI UKLAPAJU U BIBLIJU?

Pogledajmo neke dokaze koji pokazuju da je biblijski izvještaj zapravo istinit. Prvo, dinosaurusi su inteligentno dizajnirani. Triceratops je imao glavu tešku skoro 1 tonu, ali je montirana tako da se okreće u svim smjerovima, i još uvijek dovoljno jaka da probije nešto dok trči. Ili ceratopsi, čija im masivna konstitucija od skoro 100 tisuća kila omogućuje da uopće hodaju, a vratni kralješci koji su 90% ispunjeni zrakom omogućuju da podižu glavu.

Drugo, postoji nedostatak dinosaurovih potomaka i prijelaznih oblika. Čak i poznati znanstveni muzeji priznaju da nema prijelaznih oblika između različitih vrsta dinosaurusa. Znanstvenici se pitaju odakle su onda uopće došli. Kao da ih je netko jednostavno postavio na zemlju u isto vrijeme. Neke značajke dizajna pokazuju da su živjeli u idealnim uvjetima pretpotopnog svijeta. Sauropodi mogu koračati sa 100 tisuća kila, a imaju sićušne nosnice za disanje. Pterosauri su toliko veliki da znanstvenici ne mogu objasniti kako su mogli letjeti. Bili su preteški da lete u današnjoj atmosferi. Isto kao i pretpotopni vilinski konjici, koji su težili 150 puta više od današnjih.

Fosilni zapisi koji se pronalaze diljem svijeta dokazuju da su postojala ogromna stvorenja i biljke. Postoji na milijarde mrtvih stvorenja zatrpanih vodenim nanosima u naslagama stijena. Fosili dinosaurusa pokazuju da su zatrpani naglo, brzo i simultano, često u skupinama kako bježe.

Primjerice, u Kanadi (Hilda) postoji na tisuće centrosaura katastrofično zakopanih na čitavoj kvadratnoj milji. U Kini je, primjerice, nađeno preko 15.000 kostiju dinosaurusa simultano zatrpanih na 300 metara dugom području. Ovakvi fosilni dokazi rasprostranjeni su diljem svijeta. Samo u 13 američkih država na 700 tisuća kvadratnih milja nalazi se na stotine masovnih grobnica zakopanih kostura. Mnogi su nađeni u klasičnim položajima pred smrt pokazujući kako se guše i dave. Muzeji priznaju da su ti fosili zatrpani vodenim nanosima u katastrofičnoj poplavi. Neki su dinosaurusi nađeni mumificirani s biljkama, papratima, lišćem, grmljem, ili algama nađenim u njihovom želucu.

Znanstvenici su također nedavno pronašli meko tkivo u kostima dinosaurusa.

Samo u posljednjih 20-tak godina objavljeno je bar 50 znanstvenih članaka koji bilježe 14 bioorganska materijala u kostima dinosaurusa, koji jednostavno ne mogu biti stari milijunima godina. To uključuje krvne žile, crvene krvne stanice, hemoglobin, koštane stanice, protein, hitin itd. Mnoge su kosti dinosaurusa nađene nefosilizirane, primjerice na Madagaskaru, Aljaski i Montani.

Kako je moguće da se kolagen čiji se maksimalni vijek trajanja procjenjuje do 900 tisuća godina na 40 stupnjeva, nalazi u kostima dinosaurusa koji su navodno izumrli prije 65 milijuna godina? Limitirana DNK, pigmentacija kože, proteini, histoni, keratin i elastin – sve je to nađeno u dinosaurusima koji su navodno tako davno izumrli. Donedavno su znanstvenici pretpostavljali da su kosti dinosaurusa mineralizirani otisci, ali moderna znanost otkriva da su kosti dinosaurusa prave, čak i na molekularnoj razini.

BEHEMOT IZ KNJIGE O JOBU – DINOSAUR SAUROPOD?

Neki skeptici kažu da ako je Biblija istinita u vezi povijesti zemlje, onda bi spominjala dinosauruse. Radi se o tome da riječ „dinosaur“ nije postojala sve do 1841., a sastoji se od dvije riječi koje znače „strašni gušter“. Biblijski prijevod prije toga koristi riječ „zmaj“ preko 35 puta.

Biblijski izrazi korišteni za dinosauruse: Behemot, Levijatan, leteća ognjena zmija, Zmaj.

Job 40 koji spominje Behemota uvelike nalikuje onome što danas znanstvenici nazivaju sauropod. Sauropod je najveći otkriveni dinosaur. Unutar konteksta, Job kroz cijelu knjigu sa svojim prijateljima filozofima pokušava doći do zaključka zašto bi Bog dozvolio patnju i nevolje.

„Nato GOSPOD Jobu odgovori iz vihora i reče: ‘Opaši sad bokove svoje kao čovjek; ja ću tebe pitati, a ti me pouči. Zar ćeš i sud moj poništiti? Hoćeš li mene okriviti da bi sebe opravdao?“ /Job 40,6-8

Bog je postavio Jobu ravno 77 retoričkih pitanja koja imaju veze sa stvaranjem.

„Gdje si bio kad zemlju utemeljih? Kazuj, ako razbora imaš!“ /Job 38,4

„Tko je odredio mjere njezine? Znaš li? Ili tko je nad njom uže razapeo?“ /Job 38,5

„Gdje je put na kojem svjetlost boravi?“ /Job 38,19

Nakon što je objasnio Jobu da je vrhovni dizajner svemira i zemlje, Bog opisuje 13 stvorenih životinja, među kojima su i dvije najveće – Behemot i Levijatan. Bog naziva Behemota „prvijencem putova Božjih“ (Job 40,19), što znači da je prvi po redu, glavni, vrhovni među stvorenjima. To su najveća stvorenja koja je Bog stvorio. Najbliži ovom opisu je zasigurno dinosaur sauropod koji je najveća kopnena životinja ikada nađena među fosilima.

DIZAJN SAUROPODA

Najveći sauropod koji je nađen težak je 76 tona i dug oko 37 metara. To je širina 10 autocesta. Kako su uopće mogli hodati? Znanstvenici su dokazali tajnu iza mobilnosti naspram tolike težine. Njihove kosti bile su pneumatske, ispunjene s 90% zraka u vratnim kralješcima. Vrat iako dug, zbog zraka vrlo lagan i pokretan. Stručnjaci su dokazali da što je veći dinosaurus, ima više zraka u kralješcima.

Iako je ovo vrlo logičan zaključak kako su mogli biti mobilni, postavlja se pitanje kako su mogli udahnuti toliko zraka kroz sićušne nozdrve, koje su bile tek dva puta veće od onih kod konja. Pretpostavlja se da je u doba prije Noinog potopa razina kisika bila veća. Da bi ova bića jela, disala i kretala se, vratni kralješci su morali biti podatni i savitljivi. Mišići i ligamenti su morali imati sidrišne točke i biti tako povezani da ne dolazi do začepljenja krvnih žila i uklještenja živaca.

Bog opisuje kako su se dinosauri hranili.

„Promotri sada behemota, kojega sam s tobom načinio; kao govedo on travu jede.“ /Job 40,15

Znanstvenici su 2005. našli travu u sauropodu u Indiji. To mijenja čitavo evolucionističko gledište koje smatra da je trava evoluirala milijunima godina nakon izumiranja dinosaurusa.

„Gle, snaga mu je u bedrima njegovim, a sila njegova je u pupku njegova trbuha.“ /Job 40,16

Iako mnoge životinje imaju snagu u bedrima, nijedna nije snažna kao sauropod. Mogli su se podići na zadnje dvije noge zahvaljujući mišićima u bedrima i utrobi.

„Repom svojim kao cedrom miče, međunožje mu je tetivama isprepleteno.“ /Job 40,17

Paleontolozi su otkrili da su mu tetive na međunožju omogućile pomicanje repa, puno lakše nego što se stablo cedrovine njiše na vjetru. Na nađenim otiscima dinosaurusa ne nalaze se otisci repa ukazujući da su rep držali u zraku. Sve ove sličnosti s biblijskim Bahometom teško je ignorirati.

„Kosti su mu kao od jake mjedi, rebra su mu kao šipke od željeza.“ /Job 40,18

Sauropodi su imali najveće noge među svim životinjama. Za razliku od vrata koji je porozan i pun zraka, rebra su potpuno i čvrsto okoštana.

STANIŠTE SAUROPODA

„On leži pod sjenovitim drvećem, u zaklonu od trske i u baruštinama. Sjenovita stabla svojom ga sjenom zakrivaju, vrbe potočne ga okružuju.“ /Job 40,21-22

Ova su bića bila okružena biljem, bujnim tropskim okolišem. Veliki sauropodi su morali pojesti pola tone vegetacije svaki dan i vjerojatno su jeli po cijeli dan da bi konzumirali toliku količinu hrane.

„Gle, on rijeku ispija; i ne žuri: vjeruje da može sav Jordan u usta povući.“ /Job 40,23

Stoji u nabujaloj rijeci i uopće se ne uznemirava. Rijeka Jordan je najveća rijeka u Palestini.

JE LI BEHEMOT SAMO MITOLOŠKO BIĆE? NILSKI KONJ ILI SLON?

Mnogi skeptici i ateisti smatraju da je Behemot samo mitološko biće, ali zašto bi Bog onda posvetio toliku pažnju opisujući snagu nečega što nikad nije postojalo? Zašto bi ga Bog nazvao prvencem Božjih stvorenja? I to uz opis 13 drugih životinja kao što su košuta, lav, jednorog, konj, sokol i dr.

Zašto bi Bog stvorio snažnog Behemota koji jede bilje i leži mirno pod sjenom stabla uz rijeku? Čini se da se 13 njegovih obilježja savršeno uklapa u opis dinosaura – sauropoda. Nijedno obilježje se ne uklapa u opis nilskog konja ili slona. Nisu ni blizu snazi koju je imao sauropod, niti imaju repove poput cedrovine, a često su služile ljudima za izrabljivanje.

Bog kaže da mu se samo on koji ga je načinio može približiti, a ne čovjek. Dinosauruse nisu ljudi istrijebili, već sam Bog.

„On je prvijenac putova Božjih; samo onaj koji ga je stvorio može primaknuti svoj mač.“ /Job 40,19

„Možeš li mu uže kroz nozdrve provući ili mu kukom probiti čeljust?“ /Job 41,2

Rep mu je toliko snažan da može usmrtiti drugo biće. Nedavno istraživanje kaže da su neki sauropodi repom mogli proizvesti zvukove poput biča. Nije slučajno zapisano da mu se može približiti samo Stvoritelj. Nilske konje i slonove se lovi i ubija, ali dinosaurusi su bili nepristupačni.

Bog kaže da je stvorio dinosauruse zajedno sa čovjekom, a ne milijunima godina prije.

„Pogledaj sada Behemota, što sam ga stvorio s tobom.“ /Job 40,15

Bog je stvorio Adama posljednjeg kao krunu svog stvaranja i dao mu vlast nad svim stvorenim životinjama.

DOKAZI DA SU DINOSAURUSI ŽIVJELI NEDAVNO

Kao što smo već rekli, snažan dokaz da su dinosaurusi postojali nedavno jest otkriveno meko tkivo u fosilima dinosaurusa, kao što su krvne žile, crvene krvne stanice, hemoglobin, koštane stanice, protein, hitin, nemineralizirane kosti, kolagen, ograničena DNK, pigmentacija kože, histoni, keratin i elastin. Još jedan dokaz da su dinosaurusi živjeli među ljudima u ne tako davnoj prošlosti su crteži i rezbarije sauropoda na stijenama u drevnim kulturama. Primjerice, u prašumama Amazone nalaze se crteži koji prikazuju lovce kako love ogromne životinje nalik dinosaurima. Slični piktografi postoje diljem svijeta. Dugi vrat, mala glava, veliko tijelo i ogroman rep. To su crteži od prije 5 tisuća godina, dok evolucionisti uporno tvrde da su dinosauri postojali prije 65 milijuna godina.

Kako to da su razne kulture oslikavale ista stvorenja? Te kopnene životinje Noa je uveo na svoju arku, a izumrle su nakon Potopa.

ZAKLJUČAK

Što se tiče povijesti, imamo samo dvije opcije, ili se oslanjati na Boga koji nam je rekao što se dogodio ili vjerovati u izmišljene teorije nastanka i računanja starosti zemlje. Velika je razlika u prihvaćanju biblijske vremenske skale ili sekularne teorije od više stotina tisuća i milijardi godina postojanja svega. Jer upravo to određuje vaše pouzdanje i oblikuje vaš svakodnevni život. Ako ne vjerujete da su prve stranice Biblije povijesno i znanstveno točne, kako ćete vjerovati ičemu drugome što se govori u Božjoj Riječi? Zašto biste vjerovali Isusovim riječima kad kaže da je JEDINI put do Boga?

U današnjem obrazovnom sustavu djecu se uvelike indoktrinira evolucionističkim sadržajima prije nego što uopće dođu do fakulteta. Dok dođu u odraslu dob već su sustavno naučeni kako da budu nevjernici. Božja Riječ nam jasno svjedoči kad je Bog stvorio svijet i sva stvorenja u njemu. Zašto bi Bog posvetio toliki opis Behemotu kao prvencu životinja? Da uvjeri kršćane da je Njegova riječ istinita i pouzdana, a sekularno gledište nije.

Više na temu dinosaura možete naći na tagu: DINOSAURI.

Ukoliko ne vidite komentare i ne možete kliknuti Like, potrebno je napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook i omogućiti korištenje kolačića (cookies). To možete učiniti na linku: https://www.facebook.com/settings/cookie. 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome, to možete učiniti na linku: chrome://settings/cookies. Uključite Block third-party cookies in Incognito.