UPOZORENJE: Zašto ne gledati film ‘Barbie’?

1163
pregleda
Barbie film osvrt feminizam

Upozorenje roditeljima: Zašto ne biste trebali voditi svoju djecu da gledaju film ‘Barbie’? U nastavku osvrt na ovaj popularan film koji se trenutno prikazuje u kinima diljem svijeta.

Mnogi roditelji pogrešno vjeruju da je Barbie film za djecu zbog povezanosti filma s popularnom franšizom o lutkama Barbie. Film „zaboravlja svoju glavnu publiku obitelji i djece, dok udovoljava nostalgičnim odraslim osobama i gura priče o lezbijskim, gej, biseksualnim i transrodnim likovima“, prenosi Movieguide. „Nema šanse da bismo mogli ispričati ovu priču bez uključivanja LGBTQ+ zajednice,“ rekla je Greta Gerwig, redateljica filma.

Iako film ‘Barbie’ ima oznaku PG-13, što znači da se ne preporuča mlađima od 13 godina, film nikako ne preporučamo mladima bilo koje adolescentske ili tinejdžerske dobi, ponajviše zbog snažne propagande feminizma i transrodnosti.

Ukratko, film ‘Barbie’ je promocija matrijarhata, feminizma, LGBT-a, transgenderizma, bespolnosti, seksizma, nasilja, mizigonije. Nešto što kao kršćani zasigurno ne biste željeli financijski podržati niti voditi svoju djecu da kaljaju svoje malene umove, desenzibiliziraju i otupljuju savjest na ono što je neispravno.

Dakle, djevojke i djevojčice, zašto ne biste trebale gledati film ‘Barbie’? Što film zapravo promovira i kakve poruke šalje?

#1 MATRIJARHAT

Matrijarhat je oblik vladavine u kojoj je društvena moć i glavna uloga u rukama žena.

Barbie: Realističan svijet predstavljen kao patrijarhalno društvo u kojem su svi muškarci zli, a žene podčinjene žrtve. U Barbie svijetu ne morate biti majka, dok su muškarci glavni problem čitavog društva. Muškarci vode realni svijet, žene vode nerealni „Barbie“ svijet.

Biblija: Bog jednako voli muškarce i žene, ali razlikuje njihove uloge. Muškarac je stvoren prvi, žena je stvorena kao pomoćnica muškarcu. Božji je naum za žene da ih se zaštiti i njeguje, a ne da vladaju. Muškarac je autoritativan, ali i dvostruko odgovoran. Žena je prva zavedena, stoga pozicija žene u odnosu na muškarca nikad ne može biti matrijarhalna, koliko god pojedine žene to nastojale promijeniti. Proročanstvo koje nikakva ideja ili pokret ne mogu poništiti:

 • Ženi [Bog] reče: “Uvelike ću umnožiti tvoju muku i trudnoću; u muci ćeš rađati djecu; i žudjet ćeš za svojim mužem, a on će nad tobom vladati.” /Postanak 3,16

#2 FEMINIZAM

Feminizam je po definiciji borba za ravnopravnost spolova, odnosno izjednačavanje prava žena s pravima muškaraca. Međutim, feministička ideologija često prelazi granice „dobrog“ ukusa, te umjesto za zaštitu prava žena, vrlo često prelazi u mržnju, nasilje, agresiju, gnjev, razvrat i golotinju istih žena.

Barbie: U Barbie svijetu žene vladaju svime, a Ken se osjeća odbačeno i izostavljeno. Barbie je nezavisna žena kojoj je Ken suvišan, dosadan, naporan. Sama sebi dovoljna. Muškarci su zlikovci u patrijarhalnom svijetu.

Biblija: Žena nema jednaka prava po pitanju vodstva ili autoriteta nad muškarcima jer je prva sagriješila. Pozvana je da bude skrovita, srdačna, krotka i smirena, a ne gnjevljiva, bijesna, zajedljiva, ogorčena ženturača.

 • Neka to bude [žena] skrovita i srdačna, u neraspadljivu ukrasu krotka i smirena duha, što je pred Bogom dragocjeno. /1. Petrova 3,4

#3 LGBTQ+ PROPAGANDA

Barbie: Najupečatljivija scena koristi sleng za gej masturbaciju (eng. beach off).

Biblija: Homoseksualnost je grijeh; homoseksualci neće baštiniti Božje kraljevstvo – osim ako se pokaju i odvrate od svojih izopačenih sklonosti.

 • Ne znate li da nepravednici neće baštiniti kraljevstvo Božje? Ne zavaravajte se:… oni koji se oskvrnjuju s muškarcima [homoseksualci] neće baštiniti kraljevstvo Božje. /1. Korinćanima 6,9-10

#4 TRANSRODNOST

Barbie: Barbie ne mora nužno biti ženskoga roda, nego može biti i muškarac odjeven u žensko; ženska „lutka“ zarobljena u muškom tijelu. Muškarci se bolje snalaze u ulozi Barbie, nego žene. Muškarci općenito mogu biti bolje žene, nego same žene.

Biblija: Bog je stvorio muško i žensko sa različitim ulogama i svrhom da nadopunjuju jedno drugo, a ne da se natječu, nadmeću i konkuriraju.

 • Žena neka ne nosi ono što pripada muškarcu, a muškarac neka se ne odijeva u žensku odjeću: jer gadost su GOSPODINU, Bogu tvojemu, svi koji tako čine. /Ponovljeni zakon 22,5

#5 BESPOLNOST

Barbie: Barbie i Ken nemaju spola, što je usko vezano za promociju transrodnosti u kojoj se gube uloge između muškog i ženskog roda, te uvodi verzija srednjeg roda – roda u kojem si ono što želiš biti, a ne ono što genetski jesi, to jest što tvoja DNK informacija od koje si čitav satkan prenosi o tebi.

Biblija: Zahvalite Bogu što vas je načinio onakvim kakvim jeste, umjesto da narušavate i kaljate tu sliku po Božjem obličju. Nikad ne možete ispuniti svrhu čineći od sebe ono što realno niste.

 • Onoga dana kada je Bog stvorio čovjeka, načinio ga je po Božjem obličju; stvorio ih je muško i žensko. /Postanak 5,1-2
 • Hvalit ću te, jer sam načinjen zastrašujuće i zadivljujuće: čudesna su djela tvoja, i duša moja to dobro zna. Tvar moja nije ti bila skrivena dok sam nastajao u tajnosti, dok sam brižno pravljen u najnižim dijelovima zemlje. /Psalam 139,14-15

#6 „MORAŠ BITI SAVRŠENA!“

Barbie: …što nikako ne uključuje ravna stopala, višak kilograma ili lošu frizuru.

Biblija: Vanjska ljepota je prolazna. Starenje i umiranje je nezaustavljivi proces kojem je čovjek podvrgnut jer je sagriješio protiv Boga. Unutarnja ljepota – skroviti duh predan i poslušan Isusu Kristu jest ono u što trebamo ulagati i što ostaje za čitavu vječnost.

Savršeni postajemo tek u Isusu Kristu. Usavršavajte/Posvećujte se duhovno dozvoljavajući da vas Božja Riječ mijenja i transformira na savršenu sliku Krista.

 • Vaše ukrašavanje neka ne bude izvanjsko. /1. Petrova 3,3
 • Premda naš vanjski čovjek propada, ipak se nutarnji iz dana u dan obnavlja… jer ovo vidljivo je privremeno, a ono nevidljivo je vječno. /2. Korinćanima 4,16-18

#7 SEKSIZAM I NASILJE

Barbie: U realnom svijetu muškarci dobacuju ženama, seksualno vrijeđaju, čak i zlostavljaju žene. Žene su žrtve u stvarnom svijetu. Ukoliko udarite muškarca, možete zakonski odgovarati i završiti u zatvoru, umjesto obrnuto.

Biblija: Ništa nas bolje ne uči kako da se muškarci ophode prema ženama sa obazrivošću, čašću, ljubavi, brigom, njegom – od Božje Riječi, ne postoji ta psihološka knjiga ili savjetodavni priručnik.

 • Tako i vi, muževi, obazrivo živite sa svojim ženama, kao sa slabijim spolom, te im iskazujte čast. /1. Petrova 3,7
 • Tako trebaju muževi ljubiti svoje žene kao svoja tijela. Onaj tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi. Jer nitko nikada ne mrzi svoje tijelo, nego ga hrani i njeguje, kao i Krist crkvu. /Efežanima 5,28-29

#8 MIZOGINIJA I MIZANDRIJA

Mizoginija (def.): 1. općenito, bolesna mržnja muškarca prema ženama; 2. a. bolestan strah od ženskog tijela i otpor prema njemu kao izvoru mogućeg onečišćenja b. strah muškarca pred normalnim seksualnim životom.

Mizoginija je mržnja ili odbojnost prema ženama ili djevojčicama. Mizoginija se manifestira na mnogo različitih načina, uključujući i spolnu diskriminaciju, ponižavanje žena, nasilje prema ženama i seksualnu objektivizaciju.

Mizandrija je mržnja ili prijezir prema muškarcima i/ili dječacima.

Barbie: Dok se Barbie suočava sa niz prepreka koje ne postoje u njezinom svijetu, od seksističkih dobacivanja i vulgarnih, čak i mizoginijskih pristupa, Ken napokon uživa u ulozi muškarca koji nije podčinjen Barbie. Napokon muškarac u realnom svijetu.

Biblija: U Kristu možete biti iscijeljeni od svake mržnje, straha, fobije, averzije, krive percepcije o sebi i drugima. Što prije dođete k Njemu, prije će vam obnoviti identitet i svrhu za koju ste stvoreni. Vašu mržnju pretvoriti u ljubav. Cilj nije biti ili raditi ili osjećati što god poželiš, osim sotonski na propast, cilj je negirati sebe poradi Krista kako bismo zadobili ispravno i zdravo razumijevanje o sebi i drugima.

 • Neka se sva gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom zloćom ukloni od vas; i budite ljubazni jedni prema drugima, milosrdni, opraštajući jedni drugima, kao što je Bog zbog Krista oprostio vama. /Efežanima 4,31-32

#9 PSOVANJE I BOGOHULA

Barbie: Psovanje, kao i spominjanje Božjeg imena uzalud, kroz film uobičajeno.

Biblija: Nijedno ime se ne spominje toliko uzalud kao poštapalica ili psovka kao što je Božje ili Kristovo ime. Pitate li se ikad zašto? Na svakodnevnoj razini diljem svijeta čovjek huli Boga koji ga je stvorio i dao sve za njega, svog vlastitog Sina. Sotona bljuje svoj zmijski otrov.

 • Ne uzimaj uzalud ime GOSPODINA, Boga svojega: jer GOSPODIN neće smatrati nedužnim onoga tko uzima njegovo ime uzalud. /Izlazak 20,7
 • Nikakva nevaljala riječ neka ne izlazi iz vaših usta. /Efežanima 4,29
 • …ali jezik nitko od ljudi ne može ukrotiti: on je zlo neukrotivo, pun smrtonosnog otrova. /Jakovljeva 3,8

#10 BARBIE SVIJET NEREALAN

Barbie: „Smrt“ je zabranjena riječ, jer u Barbie svijetu je sve nerealno savršeno. Smrt je apstraktna, nepostojeća, fiktivna, sablasna.

Biblija: Smrt je sastavni dio posrnulog svijeta u kojem živimo jer smo se pobunili protiv Boga i lišeni/udaljeni od Božje slave. Smrt je kazna za naš grijeh. Sotona će učiniti sve da nikad ne preispitujete zašto postoji smrt. Ako se nikad ne suočimo s razlogom smrti, kako ćemo znati da možemo biti izbavljeni od tog prokletstva opravdani besplatno Božjom milošću po vjeri u Isusa Krista?

 • Jer plaća za grijeh je smrt, a milosni dar Božji je život vječni po Kristu Isusu, Gospodinu našemu. /Rimljanima 6,23

Na kraju filma, Barbie se ipak odlučuje za realni svijet u kojem vladaju nepravda, životne brige, stres, depresija i smrt. Ipak, isti realni svijet ostavlja nas u očaju i bez ikakve nade koju pronalazimo isključivo u Isusu Kristu koji nam je, uskrsnuvši i pobijedivši smrt, osigurao pomirenje i vječnost s Bogom.

ZAKLJUČNO

Osnivač Movieguidea dr. Ted Baehr upozorava na duboko zabrinjavajuće elemente. „Film je gori nego što biste mogli očekivati“, rekao je Baehr za CBN nakon projekcije. „To je tvrdokorna propaganda… ‘Barbie’ je jednostavno užasna.“ Vodeći kršćanski filmski kritičar rekao je da film počinje scenom u kojoj se djevojčice igraju s lutkama, a djeca ih „tuku i šamaraju“ i izgovaraju nešto u stilu: „Više ne moramo biti majke“. Baehr je rekao da je Barbie tvrda feministkinja i da muškarce prikazuje kao problem u društvu. „Barbie mora otići jer se ne prilagođava… toj mržnji prema patrijarhalnom društvu, iako mrzi Kena“, rekao je. „Muškarci su negativci i… postoji nekoliko trans osoba koje igraju likove – Barbike.“

Kaže da ovo drugo pitanje sa sobom nosi poruku koja je štetna za mlade djevojke, nazivajući ju napadom na žene i muškarce. „Govorite onim djevojčicama koje idu gledati ovaj film da neki mali dječak može biti bolja djevojčica od te djevojčice“, rekao je. „To je napad na muškarce.“ Što se tiče LGBTQ tema u filmu, Baehr je rekao da su „izrazito otvorene“ i „nisu suptilne“.

Neki komentari gledatelja:

 • Srceparajući film o potlačenom muškarcu kojeg zlostavljaju plavokose prostitutke, pokušavajući osloboditi sebe i druge, ali bezuspješno.
 • Smiješno kako mizandristi kao što su kreatori ovog filma prikazuju Kena, muškarca, kojem je trebalo manje od jednog dana da preuzme cijelu Barbie zemlju i učini sve tamo, uključujući ženu, stvarno sretnima. Navodno su sve te šefice Barbike bile tako moćne, ali Ken je s njima obrisao pod u manje od jednog dana. A Barbie je tome pridonijela tako što se ponašala iznimno toksično, nepošteno i neiskreno. Pitam se je li poruka ovog filma zapravo ono što kreatori misle da jest. Najbolja scena bila je kada se Ken osjećao prihvaćenim jer ga je netko pitao za vrijeme, a nitko prije nije htio ništa od njega. Da, to je DOSLOVNO u filmu. A on bi trebao biti negativac.
 • Žalosno je što nisu mogli napraviti jednostavno zabavan film kojeg roditelji i djeca mogu pogledati zajedno.
 • Sedamdesetogodišnja sam žena i nikad nisam mogla zamisliti da će naše društvene norme postati ovako uvrnute!
 • Ljudi izlaze iz kina zgroženi! Zaštitite svoju djecu, ljudi!

Roditelji, nemojte voditi djecu gledati ovaj film koji služi za indoktrinaciju malih, još nerazvijenih i nesazrelih, umova. Pripremite ih da razlikuju istinu od zablude.

Ne dozvolite da se Neprijatelj služi vašom djecom sotonizirajući i demonizirajući ih. Jer to upravo čini na ovakve naizgled suptilne načine. Zaštitite svoju djecu!

 

Više na vezane teme na tagu: TELEVIZIJA.

Ukoliko ne vidite komentare i ne možete kliknuti Like, potrebno je napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook i omogućiti korištenje kolačića (cookies). To možete učiniti na linku: https://www.facebook.com/settings/cookie. 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome, to možete učiniti na linku: chrome://settings/cookies. Uključite Block third-party cookies in Incognito.