Kakva je uloga muža u braku?

3023
pregleda

Jeste li znali da se u posljednjih 40 godina stopa razvoda globalno udvostručila? Koliko to ostavlja loše posljedice, osobito ako su i djeca uključena? Zamislite bol, krivnju, traumu koje djeca prolaze. Najveći razlog današnjih razvoda je taj što Bog nije u centru njihovog braka i odnosa. U nastavku govorimo o tome kakva je uloga muža u braku.

„Ako li tko nadjača jednoga, dvojica će mu se oduprijeti; i trostruka se uzica [Bog, muž i žena] brzo ne prekida.“ /Propovjednik 4,12

Mnogi muškarci uopće ne znaju koja je njihova uloga u braku i kako brak održati zdravim i uspješnim. Ljudi ulaze u brak radi usamljenosti, požude, zaljubljenosti, emotivnog ispunjenja, a bez razumijevanja prave svrhe. Brak bi trebao biti jedan od najljepših darova koje imamo od Boga, ali bez ispravnog postupanja prema braku i u braku, može postati vaša najgora noćna mora i prouzročiti mnogo patnje i žaljenja.

Na temu uloge i postupanja žene u braku možete naći na tagu: Kakva je uloga žene u braku?.

ŠTO BIBLIJA KAŽE O ULOZI MUŽA?

„Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio crkvu i za nju predao sebe…“ /Efežanima 5,25

Dakle morate voljeti svoje žene na isti način kao što Krist voli crkvu. Položiti život za nju.

„…da je posveti i očisti kupelju vode putem riječi, da sebi predvede crkvu slavnu, bez mrlje ili nabora ili nečega takvoga, nego da bude sveta i bez ljage. Tako trebaju muževi LJUBITI SVOJE ŽENE KAO SVOJA TIJELA. Onaj tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi. Jer nitko nikada ne mrzi svoje tijelo, nego ga hrani i njeguje, kao i Krist crkvu. Jer udovi smo tijela njegova, mesa njegova i njegovih kostiju. Zbog toga će čovjek ostaviti svoga oca i majku te prionuti uza svoju ženu, i njih će dvoje biti jedno tijelo. Velika je to tajna, ali ja govorim o Kristu i o crkvi. Dakle, neka svaki od vas LJUBI SVOJU ŽENU KAO SEBE SAMOGA, i žena neka poštuje svoga muža.“ /Efežanima 5,26-33

Bog nam čak tri puta naglašava da muževi trebaju ljubiti svoje žene. Ljubiti kao Krist, kao svoja tijela, kao same sebe. Radi se o agape ljubavi – bezuvjetnoj ljubavi, ljubavi koja oprašta.

„A on [Isus] im odgovori i reče: Niste li čitali da ih je onaj koji ih je u početku načinio, načinio muško i žensko i rekao: ‘Zbog toga će čovjek ostaviti oca i majku i prionuti uza svoju ženu; i njih će dvoje biti jedno tijelo’? Tako više nisu dvoje, nego JEDNO TIJELO. Što je, dakle, Bog sjedinio, čovjek neka ne rastavlja.“ /Matej 19,4-6

Muž + žena = 1

Krist + Crkva = 1

Brak je veoma važna institucija za Boga. Ne vidi brak samo kao obećanje muža prema ženi, nego i samome Bogu. Dali ste obećanje Bogu da se obvezujete na jednu ženu za cijeli život. Grešni svijet na to ne gleda tako, bar ne u moderno doba spuštanja granica prihvatljivosti i tolerancije na grijeh. Dođe im faza kad osjećaju umor, emotivnu nestabilnost, nezadovoljstvo i jedino rješenje vide u razvodu. Brzopoteznom rješenju. Ali razvod dugoročno ostavlja razorne posljedice za oboje, vodi u alkoholizam, razne ovisnosti, požudu, traumatiziranu i obilježenu djecu za cijeli život. Kad uzmete u obzir ubrzanu stopu razvoda, zamislite kolika djeca na svijetu pate. Koliko uništene djece od najranije dobi. Osakaćene i lišene jednog roditelja, ispravnog odgoja i odrastanja u zdravom okruženju. Bol koju nose kroz cijeli život i prenose na sljedeće generacije. Obrazac ponašanja kojeg kopiraju kasnije u odrasloj dobi. Lanac prokletstva. Sotona efikasno sprovodi svoj cilj uništenja.

Kao kršćani moramo razumjeti važnost braka u Božjim očima. Izbor vaše žene jedna je od najvažnijih odluka u vašem životu, odmah iza odluke kad ste krenuli za Kristom. Lako je zaljubiti se ili osjećati emociju, privlačnost, sviđanje. Ali ostati u ljubavi jest ono što zahtijeva napor, žrtvu i odricanje.

Krist nas ljubi čak i kad sagriješimo, stoga ste i vi pozvani ljubiti svoje žene čak i kad pogriješe i imaju nedostatke. Brak pun opraštanja, milosti i suosjećanja obostrano. Muškarci obično misle kako njihove žene moraju biti savršene, ali Biblija razbija tu iluziju. Niste savršeni. Dvoje ste nesavršenih bića. U savršenstvo nalik Kristu rastete zajedno.

Vaš temelj braka mora biti ukorijenjen u Božjoj Riječi, inače nećete uspjeti održati brak u današnjim nesigurnim vremenima i svijetu punom požude, vlastitih ambicija, egocentričnosti, hedonizma.

„Uzdaj se u GOSPODINA svim svojim srcem i ne oslanjaj se na vlastit razum.“ /Izreke 3,5

Ne oslanjaj se na vlastito mišljenje, emocije, raspoloženja. To su prijevarna iskustva. Neopraštanje je najveći uzrok razvoda; fokusirani smo na sebe, udovoljavanju vlastitih potreba i smatramo kako uvijek zaslužujemo više. Ne ljubimo kao što bismo trebali. Ljubimo manje. Ne ljubimo kao što ljubi Krist. Ne opraštamo.

„Neka se sva gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom zloćom ukloni od vas; i budite ljubazni jedni prema drugima, milosrdni, opraštajući jedni drugima, kao što je Bog zbog Krista oprostio vama.“ /Efežanima 4,31-32

Pored opraštanja, važno je i kako razgovarate sa svojim ženama, kako se ophodite s njima. Nemojte biti grubi i strogi. Ako nemate razumijevanja za svoje žene, vaše molitve neće dopirati do Boga. Toliko je to ozbiljna zapovijed.

„Jednako i vi, muževi, živite s njima prema spoznaji iskazujući ženi čast kao slabijem sûdu, kao subaštinici milosti života: DA NE BUDU SPRIJEČENE VAŠE MOLITVE.“ /1. Petrova 3,7

Postoje mnogi kršćani koji se hvale što sve rade za Boga, ambiciozni i revni, sve je za Boga, mole, proučavaju, propovijedaju Božju Riječ dok istovremeno njihov bračni život propada. Misle da sve rade ispravno za Boga dok ne rade ispravno za svoje žene. Sve što rade je uzalud dok ne postave svoj brak na pravo mjesto u Božjim očima.

Ako želite raditi za Boga, prvo se pobrinite za svoj dom, naročito ako želite da vam molitve budu ispunjene. Tko se ne brine za svoju obitelj gori je od bezbožnika.

„Ali ako tko ne skrbi za svoje, osobito za ukućane, zanijekao je vjeru i gori je od nevjernika.“ /1. Timoteju 5,8

Mnogi muškarci olako preuzimaju ulogu „gazde“ u braku dok teško preuzimaju odgovornosti koje se tiču braka. Zahtijevaju pokornost, a ne vide svoju ulogu u tome. Biblija kaže da je muž glava u smislu ispravnog vodstva ka Kristu, a ne zapovijedanja, šefovanja, iživljavanja i provođenja svoje volje.

„Jer muž je glava ženi kao što je i Krist glava crkvi; on je i spasitelj tijela.“ /Efežanima 5,23

Ako vodite svoju ženu i djecu na način na koji Isus vodi svoju crkvu, onda će vas oni rado poštovati i slijediti. Vi ste ti koji moraju biti prvi i kao vođa pokazati model sljedbeništva. Lako je reći da žene trebaju poštovati i pokoravati se muževima, no činite li vi ono prvo: da ih ljubite kao Krist? Kao vođa morate preuzeti odgovornost i činiti ono što Krist traži od vas, potom će i vaše žene činiti ono što Krist traži od njih. Budite nježni, ponizni, samilosni, zaštitnički, spremni položiti život za nju. Čak i znanost tvrdi kako žene u muškarcima najviše traže zaštitu. I to je biblijski točno. Zato i stoji zapovijed muževima da budu spremni položiti život za svoje žene. Svaka žena će poštovati i podlagati se takvom muškarcu koji je toliko zaštitnički nastrojen da polaže život za nju. To vodi ka stabilnosti i povjerenju u braku.

Vaša je odgovornost kao muževa da se Božja volja vrši u braku i domu. Vaši postupci prema ženi, ono što mislite, govorite, činite mora biti u skladu s Božjom Riječju.

Dobar ste vođa vašeg doma SAMO ako je Krist u centru. Vi ste glava kuće, a Isus Krist je glava vama. Ako ste mu pokorni i poslušni, obitelj će slijediti obrazac.

Uzročnik za više od polovine svih razvoda je nevjera. To ne čudi za bezbožni svijet, ali među kršćanima u nevjeru spada svaki oblik požude, požudna misao, flert, pogled, zabavljanje, dobacivanje, dijeljenje komplimenta, stoga budite oprezni. Ostanite vjerni svojim ženama u srcu.

„Čuli ste da je po starima rečeno: ‘Ne čini preljub!’ Ali ja vam kažem da je svaki koji s požudom pogleda ženu, u svome srcu već učinio preljub s njom.“ /Matej 5,27-28

Seks je dar od Boga da u njemu uživamo unutar braka. Izreke 5 nam govore o tome koliko je važno ostati vjeran svojoj ženi.

„Sine moj poslušaj moju mudrost i prikloni svoje uho mojoj razboritosti: da možeš cijeniti promišljenost i da ti usne zadrže znanje. Jer usne tuđe žene kaplju kao pčelinje saće i usta su njezina glatkija od ulja, ali njezin je posljedak gorak kao pelin, oštar kao dvosjekli mač. Noge njezine silaze k smrti, njezini koraci do pakla dopiru. Njezini putovi su nepostojani, kako ne bi promišljao o stazi života, tako da ih ti ne možeš znati.“ /Izreke 5,1-6

Preljub i afera su u početku slatki kao med, ali kasnije se pretvore u pelin. Gorčinu.

„Pij vode iz vlastite nakapnice i vode koje teku iz tvoga vlastitoga studenca.“ /Izreke 5,15

Utažite svoju žeđ iz onoga što je vaše misleći na vlastitu ženu.

„Neka je blagoslovljen tvoj izvor: raduj se sa ženom svoje mladosti.“ /Izreke 5,18

Razvod koji je više nego udvostručen u posljednjim desetljećima nosi negativnu posljedicu na čitavo društvo, izumiranje vrijednosti braka kao institucije općenito. Razvodi i ponovne ženidbe oskvrnjuju čitavu zemlju.

„Oni govore: ‘Ako muž otpusti svoju ženu i ona ode od njega te se uda za drugoga, može li joj se on opet vratiti? Neće li ta zemlja biti sasvim oskvrnuta?’“ /Jeremija 3,1

Vanbračni odnosi, poligamija, istospolne zajednice, sodomija, pedofilija – sve postaju normalni za društvo u cjelini dok se anuliraju vrijednosti braka kao zajednice jednog muškarca i jedne žene koji postaju JEDNO.

Zdravi brak je blagoslov od Boga dok god je Isus Krist centar tog braka.

Ako se trenutno borite s nekom situacijom unutar braka ili viđenjem vaše žene, zapitajte se kako Bog vidi vašu ženu sada. Morate se naučiti izaći izvan situacije i gledati iz Božje perspektive, objektivno, u konačnici On je taj kojeg slijedite. Težite ka agape ljubavi, onoj kojom je Krist ljubio nas kad je položio svoj život.

„Stoga, kao što ste primili Krista Isusa, Gospodina, tako u njemu hodite: ukorijenjeni i nazidani u njemu, i učvršćeni u vjeri, kao što bijaste poučeni, obilujući u njoj sa zahvaljivanjem.“ /Kološanima 2,6-7

Kao ljudska bića imamo emocije, intelekt i volju – sve ih moramo dovesti u podložnost Bogu. Biti romantični i strastveni u braku nije grijeh. Takvu ljubav zovemo eros. Njegujte vaše žene, budite pažljivi, udovoljavajte joj. Postoji i storge ljubav – obiteljska ljubav. Ali samo Božja (agape) ljubav može održati vaš brak.

„Ljubav je strpljiva i dobrostiva; ljubav ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se, nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne smišlja zlo; ne raduje se nepravdi, nego se raduje istini; sve trpi, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje.“ /1. Korinćanima 13,4-8

Ako Boga u svemu postavljate na prvo mjesto, automatski ćete ispravno ljubiti svoju ženu i biti dobar muž. Ljubiti ju kao same sebe.

„Jer: ‘Ne čini preljub’, ‘Ne ubij’, ‘Ne ukradi’, ‘Ne svjedoči lažno’, ‘Ne poželi’, i ima li koja druga zapovijed, sažeta je u ovoj riječi: ‘Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga.’ Ljubav ne čini zlo bližnjemu: stoga je ljubav ispunjenje Zakona.“ /Rimljanima 13,9-10

Neki muškarci vjeruju da su važniji od žena. U Božjim očima ste jednako vrijedni, ali imate različite uloge. Ono što vas razlikuje od žena je veće težine – odgovornost za ženu koja vam je povjerena.

Zapamtite da vaša akcija u braku uzrokuje reakciju vaše žene. Vi ste vođa. Budite ispravni vođa vrijedan slijeđenja – prema Božjoj Riječi. Muškarci su skloni vidjeti žene kao manjkave, ali počnite od sebe. Što vi možete promijeniti ili učiniti da unaprijedite vaš brak?

@biblijaiznanost

Žene, oprez! Pripazite na ove osobine koje treba posjedovati svaki muškarac koji tvrdi da je kršćanin. #Biblija #vjera #kršćanstvo #kršćanin #brak #muškarci #muškarac #muž #žena #obitelj #krscanskitiktok #christiantiktok

♬ Past Lives – Dannie Lord

Više na temu braka možete naći na tagu: BRAK.

Ukoliko ne vidite komentare i ne možete kliknuti Like, potrebno je napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook i omogućiti korištenje kolačića (cookies). To možete učiniti na linku: https://www.facebook.com/settings/cookie. 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome, to možete učiniti na linku: chrome://settings/cookies. Uključite Block third-party cookies in Incognito.