Božićna jelka – kršćanski ili poganski običaj?

538
pregleda

Spominje li se Božićna jelka u Bibliji? Je li to čin štovanja Boga? Zašto ih kršćani kite i unose u domove? Brojni pastori i kršćani na sve moguće načine pokušavaju opravdati slavljenje Božića, a ignorirati očite poganske prakse vezane uz Božić. Je li Božić stvarno kršćanski blagdan bez ikakvog poganskog utjecaja? Je li moguće da su pogani posudili Božić od kršćana?

Odgovor koji mnogima ne odgovara glasi: Ne, dan 25. prosinca slavio se u poganizmu mnogo prije nego što je Krist došao na svijet.

U rimsko vrijeme Saturnalija na dan 17. prosinca obično su se sklapali brakovi i razmjenjivali darovi. Dan 25. prosinca smatrao se dan rođenja iranskog boga Mitre, sina pravednosti. Na rimsku Novu Godinu 1. siječnja domovi su se ukrašavali zelenilom i svjetlima, te se prakticiralo darivanje djeci i siromašnima. Ovim su se praksama dodali germanski i keltski običaji: proslave, objedi, zajedništva, čestitanja, ukrašavanje, pečenje kolača, darivanje. Palile su se lomače i svjetla kao simboli topline i dugoročnog života u znak obilježja zimskog razdoblja, ujedno od strane pogana i kršćana, točnije katolika koji su preuzeli ovaj poganizam preko rimskog cara Konstantina.

„Ali uzalud me štuju naučavajući kao nauke zapovijedi ljudske.“ /Matej 15,9

Mnogi kršćani tvrde kako svi ti običaji časte Krista i njegovo rođenje na dan 25. prosinca. No Evanđelje po Luki nam daje izvještaj koji govori drugačije.

„U dane judejskoga kralja Heroda bijaše neki svećenik imenom Zaharija, iz Abijina reda, a žena njegova bijaše od kćeri Aronovih i bijaše joj ime Elizabeta… Čim su se navršili dani njegove službe, ode on svojoj kući. Nakon tih dana začela je Elizabeta, žena njegova…“ /Luka 1,5.23-24

Znamo da je Isus rođen šest mjeseci nakon Ivana Krstitelja. Ivan Krstitelj začet je nakon povratka Zaharije iz svećeničke službe. Abijin svećenički red započinjao je u ožujku, a završavao negdje u svibnju. Isus je začet šest mjeseci nakon toga, a to znači negdje u studenom. A devet mjeseci od toga je negdje u kolovozu ili rujnu, što objašnjava zašto su pastiri s ovcama bili napolju. Također, najuobičajenije doba za putovanje bilo je krajem rujna kada je bio popis stanovništva radi kojeg su Josip i Marija morali doputovati iz Nazareta u Betlehem. Taj je put trajao četiri do sedam dana. Vrlo je izglednije da taj put Josipa i Marije u visokom stupnju trudnoće nije bio u najhladnije doba godine.

„I bijahu u tome kraju pastiri, koji prebivahu u polju čuvajući noću stražu nad svojim stadom.“ /Luka 2,8

Jasno je da ova stada nikada nisu bila na poljima zimi, stoga je nemoguće da je to dan Kristovog rođenja. Ali nam mitologija jasno govori da je to dan rođenja iranskog misterioznog boga Mitre. Zeleno stablo se spominje 13 puta u Bibliji i u svakom slučaju se povezuje s idolopoklonstvom. Nema nikakve razlike između drevnog idoliziranja, to jest pridavanja značaja običnom drveću i ukrašavanja Božićne jelke danas.

Mitra jelka Božić

„Nemojte se učiti putu pogana i nemojte strepiti pred nebeskim znacima, jer pred njima strepe pogani. Jer običaji tih naroda su isprazni: čovjek posiječe drvo u šumi, djelo ruku obrtnikovih oblikovano sjekirom. To kite srebrom i zlatom; učvršćuju ga čavlima i čekićima da se ne klima. Uspravni su kao palme, ali ne govore: treba ih nositi, jer ne mogu hodati. Nemojte ih se bojati; jer ne mogu zlo činiti, niti je u njima da dobro čine.“ /Jeremija 10,2-5

Iako potječu iz drevnog štovanja poganizma, moderne Božićne jelke danas su dio tradicionalne kršćanske kulture.

„Obožavanje drveća su bile prakse svih poznatih europskih obitelji arijevskog podrijetla. Među Keltima je štovanje hrasta Druida svima poznata. Sveti šumarci su bili uobičajeni među starim Germanima i štovanje drveća jedva je izumrlo među njihovim potomcima do danas.“ (The Golden Bough, 58. str.).

Budimo realni, da se Božić zapovijeda u Bibliji, tek nekolicina bi ga zaista slavila, što je snažan dokaz da milijuni diljem svijeta koji slave Božić nemaju veze s Božjom Riječi ni Isusom Kristom na osobnoj razini. Ono što Bog zapovijeda većina ignorira, a ono što zabranjuje svijet prakticira. Oduvijek bilo.

Jednom upoznati s Božjom Riječi i iskrene odluke da želite slijediti Krista uviđate da se ono što svijet slavi gadi Bogu. Bog je osudio Izrael za suobličavanje tim poganim praksama i štovanje boga Sunca. Isti duh proslave rođenja obnavlja se na svaki datum 25. prosinca.

Više na slične teme na tagu: BOŽIĆ.

Komentari

komentari