3D tehnologija potvrđuje hebrejsku Bibliju

801
pregleda
3D tehnologija Biblija
Foto: The Times of Israel

Spaljeni svici stari 2.000 godina bili su desetljećima čuvani u spremištu izraelskog arheologa, previše krhki za otvaranje. No, sada nova tehnologija otkriva ono što u njima piše: najraniji dokaz o biblijskom tekstu u standardiziranom obliku.

Odlomci iz knjige Levitskog zakonika, znanstvenici kažu, nude prvi fizički dokaz o tome što se odavno vjerovalo – verzija hebrejske Biblije koja se koristi i danas seže 2.000 godina unatrag.

Ovo otkriće objavljeno je u listu Science Advances od strane znanstvenika iz Kentuckya i Jeruzalema. A provedeno je  pomoću „virtualnog odmatanja“, odnosno 3D digitalne analize X-zrakama. Istraživači kažu da su po prvi puta mogli pročitati stari svitak bez da su ga fizički otvorili.

„Ne možete ni zamisliti tu radost u laboratoriju!“, rekla je Pnina Shor iz Izraelske direkcije za starine, koja je sudjelovala u istraživanju.

Digitalna tehnologija koju je financirao Google i US National Science Foundation, trebala bi biti puštena u javnu upotrebu do kraja sljedeće godine.

Istraživači se nadaju da će ovu tehnologiju koristiti i dalje kako bi zavirili i u ostale stare dokumente koji su previše krhki za otvaranje. Kao primjerice neki od svitaka s Mrtvog mora i svici papirusa karbonizirani u vulkanskoj erupciji vulkana Vezuvio. Znanstvenici također vjeruju da bi se ova tehnologija mogla koristiti i u poljima forenzike, obavještajnih službi i očuvanju starina.

Biblijski svici koji su proučavani u istraživanju bili su otkriveni 1970. u Ein Gediju, na području stare židovske zajednice blizu Mrtvog mora. Arheolozi su pronašli stare svitke u drevnom ormaru iz sinagoge.

Sinagoga je uništena u požaru, a svici su bili zatrpani ugljenom. Suha klima tog područja pomogla je da se očuvaju. No, kada bi ih arheolozi taknuli, oni bi se počeli raspadati. Iz tog su razloga stajali na policama gotovo pola stoljeća, bez da je itko znao što u njima piše.

Prošle godine, Yosef Porath, arheolog koji je radio na iskapanjima u Ein Gediju 1970. godine, ušao je u laboratorij Izraelske direkcije za starine s kutijama punim komada drvenog ugljena. U laboratoriju su se radile slike svitaka s Mrtvog mora u visokoj rezoluciji i on je zamolio znanstvenike da skeniraju ove spaljene svitke.

„Pogledala sam ga i rekla, ‘Mora da se šališ’“, kaže Shor, voditeljica laboratorija.

No, složila se s idejom i te su svitke skenirali koristeći mikro CT baziran na X-zrakama, koji je zapravo 3D verzija CT skeniranja koja se koristi u bolnicama za slike dijelova tijela. Slike svitaka zatim su poslali Williamu Brentu Sealesu, istraživaču s odjela kompjuterskih znanosti na Sveučilištu Kentucky. Samo jedan od svitaka uspjeli su dešifrirati.

„Ne samo da su se vidjela slova, već su bila i čitljiva“, rekao je Seales. „U tom trenutku bili smo potpuno ushićeni.“

Istraživači kažu da je to prvi puta da je biblijski svitak pronađen u drevnom ormaru sinagoge gdje je bio pohranjen za molitvu, a ne u pećinama u pustinji (kao što je slučaj sa svicima s Mrtvog mora).

Tekst koji je otkriven u spaljenim svicima s Ein Gedija 100 posto je identičan verziji teksta knjige Levitskog zakonika koja je u upotrebi već stoljećima.

Dvije tisuće godina, tekst hebrejske Biblije ostao je nepromijenjen.

Izvor: vestiizizraela.com

Komentari

komentari