Što je biblijsko razlučivanje i zašto je važno?

1237
pregleda
razlučivanje Biblija
Foto: Pexels

Najjednostavnija definicija kaže da je razlučivanje nije ništa drugo nego sposobnost da se odluči između istine i laži, ispravnog i pogrešnog. Razlučivanje je proces preciznog razlikovanja činjenica u našem razmišljanju o istini. Drugim riječima, sposobnost razboritog razmišljanja je sinonim za sposobnost razmišljanja na biblijski način.

Prva Solunjanima 5,21-22 uči da je odgovornost svakog kršćanina da razlučuje: „Sve ispitujte, dobro zadržavajte! Klonite se svakoga oblika zla!“ Apostol Ivan daje slično upozorenje kad kaže: „Ljubljeni, ne vjerujte svakom duhu, nego provjeravajte duhove jesu li od Boga; jer mnogi su lažni proroci izašli u svijet“ (1. Ivanova 4,1). Prema Novom zavjetu, razlučivanje nije opcija za vjernika – već potreba.

Ključ za življenje beskompromisnog života leži u sposobnosti da se prakticira razlučivanje u svakom području svog života. Na primjer, neuspješno razlikovanje između istine i laži ostavlja kršćane podložne svakakvim lažnim naucima. Lažni nauk potom vodi do nebiblijskog razmišljanja, što rezultira neplodnim i neposlušnim življenjem – određeni recept za kompromis.

Nažalost, razlučivanje je područje na kojemu većina kršćana posrće. Pokazuju malu sposobnost mjerenja onoga što ih se podučava u odnosu na nepogrešivi standard Božje Riječi, te se nesvjesno uključuju u svaki oblik nebiblijskog odlučivanja i ponašanja. Ukratko, nisu naoružani da zauzmu odlučni biblijski stav protiv snažnih napada nebiblijskog razmišljanja i stavova s kojima se suočavaju tijekom svog dana.

Razlučivanje prati kršćanski život u svakom pogledu. A Božja Riječ nam pruža potrebno razlučivanje po svakom životnom pitanju. Prema Petru, Bog nam je „podario sve što je potrebno za život i pobožnost spoznajom Onoga koji nas pozva na slavu i krjepost“ (2. Petrova 1,3). Vidite, upravo kroz istinsku spoznaju Njega dano nam je sve što je potrebno da živimo kršćanski život u ovom palom svijetu. A kako drugačije imamo istinsko znanje o Bogu ako ne kroz stranice Njegove Riječi, Biblije? Zapravo, Petar dalje kaže da takva spoznaja dolazi preko Božjeg darovanja „vrlo velikih i dragocjenih obećanja“ (2. Petrova 1,4).

Razlučivanje – sposobnost biblijskog razmišljanja o svim područjima života – neophodna je za beskompromisni život. Odgovornost je na kršćaninu da prihvati razlučivanje koje je Bog dao u svojoj dragocjenoj istini!

Bez razlučivanja kršćani su u opasnosti da budu „bacani valovima i gonjeni uokolo svakim vjetrom nauka, u kockanju ljudskom, u lukavstvu koje vodi k zabludi“ (Efežanima 4,14).

Autor: John MacArthur; Izvor: Gty.org

Komentari

komentari